×
×

2 ud af 3 danskere reagerer ikke på tegn på lungesygdom

Sidst opdateret: 
29-06-2022

Epinion har gennemført en undersøgelse blandt 1.050 repræsentative danskere omkring tegn på lungesygdomme for Lungeforeningen. Blandt de danskere, der havde tegn på lungesygdom havde kun 35 pct. søgt læge, og det bekymrer Lungeforeningen.

Det er ret bekymrende, når kun lidt over en tredjedel af danskerne reagerer på langvarige tegn på KOL og andre lungesygdomme. Mennesker med en kronisk lungesygdom kommer ofte først i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer, hvor deres lungefunktion er meget nedsat, og der er det meget sværere at hjælpe dem. Derfor er det vigtigt at reagere på symptomerne i tide, for med ændrede levevaner og medicin kan sygdommen bremses og symptomerne mindskes og den enkelte kan få et bedre liv”, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen.

Ca. 400.000 danskere har KOL, men kun ca. halvdelen ved det. I undersøgelsen fra Epinion havde 15 pct. af de adspurgte danskere oplevet åndenød, 16 pct. havde oplevet slim i luftvejene, 27 pct. har oplevet hoste, mens 28 pct. har været hurtigt forpustet ved fysisk aktivitet, alle tegn på lungesygdomme. Men det er vigtigt ikke at ignorere disse tegn.

Hvis flere blev opmærksomme på deres symptomer i tide og sundhedsvæsenet samtidig reagerede tidligt på de samme tegn, kunne vi forhåbentlig sikre, at færre mennesker skulle kæmpe med svær KOL, og flere trods konstateret KOL kunne leve et godt liv med deres sygdom, siger Torben Mogensen, formand i Lungeforeningen. 

Lungeforeningen vil til efteråret sætte spot på tegnene på KOL i større kampagne i håb om, at flere danskere vil kende tegn på lungesygdom og reagere på disse og blive undersøgt ved egen læge.

Læs Lungeforeningens uddybende analyse 2 ud af 3 danskere reagerer ikke på tegn på lungesygdom her.

Ønsker du at modtage Lungeforeningens analyser, når de udkommer? Send en mail til Jeppe Krag, chefanalytiker i Lungeforeningen på jk@lunge.dk

Læs artiklen Hver tredje lungesyge går ikke til lægen: 'Jeg har dunket mig selv i hovedet'​  fra BT.