×
×

Danmark har kedelig europarekord i KOL-dødsfald

Sidst opdateret: 
31-01-2022

Sundhedsdatastyrelsen har offentliggjort nye tal for de hyppigste dødsårsager i 2020. De viser, at 3.355 danskere døde af sygdommen KOL, hvilket gør sygdommen til den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. De mange dødsfald betyder samtidig, at Danmark indtager en kedelig førsteplads blandt de europæiske lande i OECD. En førsteplads vi har haft næsten uafbrudt siden 2000. 

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som Lungeforeningen har analyseret, viser, at sidste år døde 3.355 danskere af lungesygdommen KOL, mens 2.847 danskere havde sygdommen som sekundær årsag til deres dødsfald. Det svarer til 6 pct. af alle døde i 2020. 


KOL opdages for sent
KOL er en kronisk sygdom, der kommer snigende. Kun ca. halvdelen af de anslåede 400.000 mennesker med KOL er i behandling i dag. Alt for mange danskere får opdaget deres sygdom meget sent i sygdomsforløbet. Det betyder, at de derfor først kommer i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer, fordi deres lungefunktion på det tidspunkt er meget nedsat. 

Mennesker med svær KOL rammes oftere af akutte forværringer, de såkaldte eksacerbationer, som ofte medfører indlæggelse på hospitalet, hvilket kan ende helt galt. Blandt de mennesker med KOL, der blev indlagt med KOL i forværring i 2020 på de danske hospitaler, endte 14 pct. med at dø inden for 30 dage af indlæggelsesdøgnet.

De mange dødsfald relateret til sygdommen betyder, at Danmark indtager en kedelig førsteplads i KOL-dødsfald pr. indbygger blandt de europæiske lande, der indberetter dødsfald relateret til sygdommen til OECD. En førsteplads vi i øvrigt har indtaget siden 2000. Kun i 2015 overgik Ungarn os. Vi ligger endda væsentligt over vores nabolande som Tyskland, Sverige og Norge.

Årsagen til, at Danmark ligger så dårligt i de europæiske statistikker over KOL-dødsfald, skal ses i lyset af vores historiske rygevaner, hvor særligt danske kvinder røg meget i 1970’erne og 1980’erne. Det tager ca. 30-50 år at udvikle KOL, og derfor ser vi først nu konsekvenserne. 


Der bør holdes et vågent øje

På baggrund af de historiske rygevaner kan vi forvente mange mennesker med KOL i disse år. Derfor bør vi have et ekstra vågent øje på denne patientgruppe. Der skal øget fokus på opsporing. Det er afgørende, at mennesker med KOL får opdaget sygdommen så tidligt, som muligt, så de kan få den rette behandling, herunder hjælp til at stoppe med at ryge og komme i gang med at dyrke mere motion, så de kan få flere gode leveår efterfølgende, siger Lungeforeningens formand Torben Mogensen.

Med en ekstra indsats kan antallet af mennesker med svær KOL fremadrettet reduceres, og dermed bremse antallet af akutte indlæggelser og begrænse antallet af dødsfald. Tidlig opsporing og korrekt behandling hjælper den enkelte såvel som samfundet.  

Derfor arbejder Lungeforeningen for, at vi får en national forpligtende Lungeplan i Danmark, som skal sikre bedre forebyggelse, opsporing og behandling af lungesygdomme i Danmark til gavn for de mere end 700.000 danskere, som lever med en kronisk lungesygdom. 

Læs hele analysen Danmark har kedelig europarekord i KOL-dødsfald.

Læs tilhørende artikel fra Medicinsk Tidsskrift: Grim Europa-rekord: Flest dør af KOL i Danmark

Læs artiklen fra Dagens Medicin: Kedelig europarekord: Seks pct. af danskerne dør af KOL