×
×

Hver 3. KOL-patient lider af depression

En dansk undersøgelse fra 2017 viser, at omkring en tredjedel patienter med KOL også kæmper med angst og/eller depression.

- Der er ingen vejledninger, som anviser, hvordan man bør undersøge patienter med KOL for angst og depression. Lidelser der umiddelbart kan være problematiske at opdage, da en del af de symptomer, man har ved KOL, er de samme, som man får ved angst og depression - eksempelvis træthed, vægttab, søvnforstyrrelser og tristhed, forklarer overlæge Anders Løkke, der er en af forskerne bag studiet, som har evalueret fire metoder, der kan lette diagnosticering af angst og/eller depression hos patienter med KOL.


Screening bør indføres
For at finde de mange patienter med KOL, der også har symptomer på angst og/eller depression, bør man ifølge Anders Løkke gå systematisk til værks.

- I studiet gennemgik vi fire forskellige udredningsværktøjer i forbindelse med diagnosticering af angst og/eller depression hos patienter med KOL. De fire fungerede alle stabilt, forklarer Løkke, som peger på HADS (Hospital and Anxiety Depression Scale) som muligt screeningsredskab af danske patienter med KOL.

Direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, er enig i, at der skal mere fokus på depression og angst blandt KOL-patienter. 

-  Når du får en kronisk lungesygdom som KOL, kan det for mange vende op og ned på hverdagen med fx begrænsninger, åndenød og endda angsten for at dø. Og det er ikke altid nemt at få talt om, hvordan man har det. Men det er uhyre vigtigt, at man tilbudt den rette hjælp, for vi ved også, at når KOL-patienter får tilbudt hjælp som fx mindfulness-træning, er det meget effektivt i forhold til angst og depression.

Læs hele artiklen Screening påkrævet: Hver tredje KOL-patient lider af depression på Medicinsk Tidskrifts hjemmeside.


Mindfulness hjælper KOL-patienter
Et forskningsprojekt fra 2018 viser, at bare otte ugers mindfulness-træning hjælper KOL-patienter til at håndtere angst og depression. 

- Når man ikke kan trække vejret, kan man måske få tanker såsom: "Åh nej, nu kan jeg ikke få vejret igen, jeg er ved at blive kvalt, eller nu skal jeg indlægges igen," hvilket kan resultere i, at man bliver bange, bliver i dårligt humør og bliver i sofaen. Med mindfulness træner man evnen til at være bevidst opmærksom på den kropslige reaktion, der er lige nu, frem for at lade sig rive med af tanker om fortiden og fremtiden, siger psykolog og ph.d, Ingeborg Farver-Vestergaard, der står bag studiet, der blandt andet er støttet af Danmarks Lungeforenings Fond. 

I studiet var 84 KOL-patienter med i et 8-ugers mindfulness-træningsprogram som tillæg til fysisk rehabilitering eller rehabilitering alene. 

Læs mere om projektet her Mindfulness hjælper KOL-patienter

Find vejrtrækningsøvelser og mindfulness-øvelser