×
×

For mange danskere ved ikke de har KOL

I Danmark er der ca. 320.000 mennesker, der har KOL1. Men det er kun omkring halvdelen, der har diagnosen. Derfor skal en ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen få flere til at kende symptomerne og gå til lægen og få målt deres lungefunktion, hvis de gennem længere tid oplever symptomer på KOL.

Hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end to måneder er symptomer på den kroniske lungesygdom KOL, der er en sygdom, som hvert år er årsagen til flere end 3.500 dødsfald i Danmark.

Det er dermed en af de hyppigste dødsårsager i Danmark. Det kan have stor betydning at reagere tidligt på symptomerne.

”Det er vigtigt, at man går til lægen og får lavet et tjek af sine lunger – en såkaldt lungefunktions-undersøgelse. Hvis man gennem længere tid oplever symptomer fra lungerne – kan det være KOL.

For man kan sagtens leve et forholdsvist normalt og aktivt liv med høj livskvalitet, selvom man har sygdommen. Men det kræver altså, at man får hjælp og helst så tidligt som muligt,” siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen lancerer derfor nu kampagnen ’Pust liv i hverdagen’. Den skal få flere med symptomer på KOL til at blive opmærksomme på dem og gå til læge, hvis symptomerne har varet i to måneder eller derover.

 

Omkring 320.000 danskere har KOL – halvdelen uden at vide det

Kun omkring halvdelen af de ca. 320.000, der har KOL, har fået en diagnose. Resten har sygdommen uden at vide det. Det gør det svært at standse sygdommen i tide, lyder det fra Helene Probst, Centerchef i Sundhedsstyrelsen: 

”Der er både gode behandlingsmuligheder og meget man selv kan gøre. Hvis man holder op med at ryge, så kan man bremse sygdommen og ved at holde sig fysisk aktiv og anvende inhalationsmedicin kan man mindske symptomerne og forbedre livskvaliteten. Derfor vil vi kraftigt opfordre alle, der oplever symptomer fra lungerne gennem to måneder eller mere til at gå til lægen og få lavet en lungefunktionsundersøgelse.”

 

Har du oplevet lungesymptomer i to måneder eller mere? Søg læge

Kampagnen ’Pust liv i hverdagen’, der kører fra d. 6. maj og resten af måneden, sætter fokus på symptomerne på KOL og motiverer folk til at gå til læge og få et lungetjek, hvis de oplever symptomerne i en periode på to måneder eller mere.

Det er især vigtigt at være opmærksom på symptomer på KOL, hvis man er ryger eller tidligere har røget eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

 

FAKTA

Om kampagnen

”Pust liv i hverdagen” er en landsdækkende kampagne, som Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen står bag.

Kampagnen skal få flere til at kende sygdommens symptomer og gå til læge og få lavet en lungefunktionsundersøgelse, hvis de gennem længere tid oplever symptomer på KOL.

Borgerne vil fra den 6. maj og måneden ud møde kampagnen hos deres praktiserende læge, i kommunen og på apotekerne samt på Facebook. Desuden bliver der informeret om kampagnen i Lidl, Bygma, Bauhaus og på Norfors’ og Affald Plus’ genbrugsstationer samt hos Rema 1000. Endvidere bakker influencers som Sara Maria Franch-Mærkdahl og Helene Randløv op om kampagnen og hjælper med at sprede kampagnens budskab.

Læs mere på kampagnens hjemmeside: www.pustliv.dk

 

Symptomer på KOL

  • Hoste (tør eller med slim)
  • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  • Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig. Fx når du går på trapper eller løber efter bussen

Oplever du symptomer i to måneder eller mere, bør du søge læge. Især hvis du er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

 

Fakta om KOL

  • KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.
  • Både mænd og kvinder rammes af KOL.
  • I Danmark anslås det, at ca. 320.000 har KOL, men omkring halvdelen går rundt med sygdommen uden at vide det.
  • 3.736 danskere døde af KOL i 20172
  • KOL kan ikke helbredes, hvis du først har fået sygdommen. Men du kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin.
  • Jo før du opdager KOL, jo bedre. Rygestop bremser faldet i lungefunktionen. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.
  • På pustliv.dk kan du finde informationer om sygdommen og dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse. Endvidere downloade kampagnematerialer og se forskellige videoklip om KOL.

 

1. Tværsektorielle anbefalinger for mennesker med KOL. Sundhedsstyrelsen 2017.

2. Dødsårsagsregisteret 2017. Sundhedsdatastyrelsen.