×
×

Stor ros til Lungeforeningens nye KOL-plans-udspil

Sidst opdateret: 
06-03-2023

Den 1. marts præsenterede Lungeforeningen vores bud på en national KOL-plan i en fyldt Fællessal på Christiansborg. Under overskriften: ”Vi kan, hvis vi vil” blev udspillet præsenteret for centrale aktører, fagfolk og politikere, der modtog den med masser af rosende ord.

”En meget flot plan”. ”Velgennembearbejdet plan med mange gode forslag”. ”Et rigtig godt udspil fra Lungeforeningen”. ”Vildt godt arbejde”. ”Gode anbefalinger og et godt indspark”. De rosende kommentarer var mange til Lungeforeningen nye KOL-plan-udspil, som blev præsenteret til en stor konference på Christiansborg, hvor mere end 150 deltagere, heriblandt nøgleaktører og folketingspolitikere deltog.  

SE LIVE STREAM FRA KONFERENCEN 1. MARTS 2023 PÅ CHRISTIANSBORG HER.

Efter velkomst fra SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen og formand for Lungeforeningen Torben Mogensen blev konferencen indledt med fællessang sammen med Greve Lungekor, hvorefter en af Lungeforeningens frivillige, Thorvald Thorvaldsen, fortalte om, hvordan det er at leve med KOL både i dagligdagen og i det danske sundhedsvæsen. Sidsel Vinge, der er bestyrelsesmedlem i Lungeforeningen, præsenterede herefter udspillet og konkludere, at ”Det faktisk ikke er så svært at gøre det bedre”, hvor hun refererede til, at hvis man hentede inspiration i de kræftplanerne, der er blevet gennemført, så koster det ikke så meget at forbedre indsatsen på KOL-området markant.  

Repræsentanter for regioner, kommuner og almen praksis drøftede herefter planen, og under denne debat udtalte næstformand for Praktiserende Lægers Organisation Mireille Lacroix, at antallet af lungefunktionsmålinger, der laves i almen praksis, skal op på niveauet før corona, og at politikerne ved at tilføre penge og interesse til KOL-området også kan øge opmærksomheden om sygdommen og dermed få danskere med symptomer på KOL til at gå til lægen og blive tjekket for sygdommen.  

Den tråd og Thorvalds fortælling om hverdagen med KOL blev samlet op i en afsluttende debat mellem fem sundhedsordførere, Kirsten Normann Andersen fra SF, Per Larsen fra De Konservative, Louise Brown fra Liberal Alliance, Monika Rubin fra Moderaterne og Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet, der drøftede planen, og flere af dem var klar til at gøre noget ved området og hellere nu end i morgen, som det blev sagt under debatten.  

Men mest præcist indrammede formanden for Lægeforeningen Camilla Rathcke det i hendes indlæg tidligere på dagen: ”Der er et stort potentiale. Men det handler om et nationalt politisk fokus på at få noget til at lykkes på tværs af sundhedsvæsenet. KOL er et oplagt sted at lave det første forsøg på at gøre det. Det er en enkelt sygdom med en stor befolkningsgruppe med rigtig mange patienter med kæmpe ulighed i sundhed, og i virkeligheden har vi opskriftsbogen lige her, afsluttende hun og pegede på Lungeforeningens udspil.

Læs hele Lungeforeningens udspil: Vi kan, hvis vi vil - 16 brikker til en national KOL-plan her

Du kan også læse planchesættet fra hele KOL-konferencen her