×
×

Vil du være KOL-patientunderviser?

Sidst opdateret: 
31-08-2022
Som patientunderviser bidrager man til at vise mennesket bag sygdommen. Det kan nemlig være svært for andre at forstå, hvordan det påvirker hverdagen, når man har KOL. Derfor er det oplagt at lade mennesker, der selv lever med KOL, fortælle sundhedspersoner, hvordan det er, og hvad de særligt skal være opmærksomme på.
 
Som patientunderviser hos CAMES kan man bidrage på flere måder: 
 
Man kan deltage i kommunikationsundervisningen for medicinstuderende, hvor man dels:
  • deltager i to samtaler med to forskellige medicinstuderende af ca. 10 minutters varighed. Bagefter skal man have mod på at fortælle den studerende, hvordan man synes, det gik. 
  • sammen med tre andre patientundervisere fortæller man kort om personlige erfaringer med kommunikation med læger, og deltager i en dialog med de studerende om, hvad der er vigtigt for en selv, når man kommunikerer med læger. 
 
Man kan deltage i undervisning på f.eks. sygeplejerske- og ergoterapeutuddannelsen, hvor man:
 
  • fortæller om det at leve med KOL og om, hvad der er vigtigt i mødet med sundhedsprofessionelle. De studerende bliver delt op i mindre grupper af ca. 10 personer. Man fortæller først selv lidt om livet med KOL, og herefter kan de studerende stille spørgsmål. Der vil typisk være tre patientundervisere afsted til sammen til undervisning.
Måske har man lyst til at deltage i begge typer undervisning, men det kan være en fordel at starte op med en type af undervisning.
 
Selve undervisningen er fra efteråret 2022 og det er en fordel at bo omkring Hovedstaden, da undervisningen foregår her. For hver undervisningsgang får man et mindre honorar. 
 
Der bliver afholdt et kvalificeringsmøde, hvor vi sammen udvikler indholdet til undervisningen, og hvor man bliver kvalificeret yderligere. Man bliver en del af en større gruppe af patientundervisere. 
 
Hvem kan deltage?
For at deltage skal man:
  • Have diagnosen KOL 
  • Have været diagnosticeret i minimum to år 
  • Være afklaret med sin situation og i stand til at være konstruktiv i forhold til egen situation 
  • Kunne undervise i dagtimerne på hverdage 
  • Have mulighed for at undervise ca. 4-5 gange pr. semester (typisk 2 timer pr. gang)
  • Kunne deltage i et kvalificeringsprogram forud for undervisningen 
Kvalificeringsdagen bliver afholdt i Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES) i København Ø. 
 
Er du interesseret?
Du er velkommen til at kontakte Judit Vibe Madsen på judit.vibe.madsen@regionh.dk