×
×

KOL kan opstå i barndommen

KOL kan opstå i barndommen

Hvis dine lunger ikke udvikler sig, som de skal, når du er barn, er der en risiko for, at du senere i livet kan blive ramt af lungesygdommen KOL.

Det viser forskning, som lungeprofessor og overlæge, dr.med. Peter Lange, Hvidovre Hospital, står i spidsen for.

Frem for alt viser vores forskning, at det er meget vigtigt at sørge for, at børns lunger udvikler sig normalt, så de opnår den bedst mulige lungefunktion. Vores studie bekræfter en teori om, at nogle mennesker tidligt i barndommen udvikler det, vi kalder ”små lunger”. Det er en væsentlig, medvirkende årsag til, at de senere rammes af KOL.

I gruppen af mennesker med små lunger undgår de fleste stadig lungesygdomme.

Op imod 25 % af denne gruppe udvikler KOL på et tidspunkt, når de er blevet ældre, og især hvis de er blevet tobaksrygere. 

 

Små lunger eller syge lunger

Tidligere har man gået ud fra, at alle mennesker havde en ”normal” lungefunktion, når lungerne var fuldt udvokset i 25-30 års alderen.

Når KOL viste sig i 50-60 års alderen, troede man, at det var fordi det, at lungernes funktion var blevet brudt ned dobbelt så hurtigt som hos raske, ikke-rygende mennesker. 

Studiet viser, at det kun var tilfældet hos ca. halvdelen af dem, der fik KOL.

Den anden halvdel havde en næsten normal udvikling, men startede fra et lavere niveauallerede i 20-års alderen, fordi de havde udviklet ”små lunger” i barndommen.

Lungernes udvikling bliver ødelagt, af forskellige grunde.

- Det er vigtigt at understrege, at rygning næsten altid spiller en meget vigtig rolle for udviklingen af KOL. Så uanset om du har store eller små lunger, skal du droppe tobakken, siger professor Peter Lange.

Ryger du og vil du undgå, at dine lunger får det dårligere, kan du få hjælp her til at stoppe med at ryge.

 

Vigtig viden for udviklingen af ny medicin

Mennesker, som udvikler KOL på grund af små lunger, oplever en mindre dramatisk udvikling af deres sygdom. 

- Det betyder meget for udviklingen af ny medicin til mennesker med KOL, at forskerne nu er klar over, at KOL udvikles på forskellige måder. Således at man i fremtiden kan undersøge, om sygdomsprocessen i de syge lunger er den samme hos dem, hvor KOL udvikles fra små lunger eller fra normale lunger. På længere sigt vil sådan forskning føre til bedre muligheder for at tilbyde en behandling, som er mere skræddersyet til den enkelte patient, siger lungeprofessor Peter Lange.

Studiet er lavet i samarbejde med spanske og amerikanske forskergrupper.

 

For at undgå en dårlig udvikling og støtte op om et barns lungefunktion, er det vigtigt at:

  • have en sund graviditet
  • at undgå at udsætte barnet for passiv rygning
  • at søge lægebehandling, hvis barnet har lungesymptomer (en dårligt behandlet lungebetændelse eller astma hos børn og unge kan hæmme lungernes udvikling)
Sundhedsfaglig redaktør: 
Peter Lange, overlæge, professor, Hvidovre Hospital