×
×

Symptomer på KOL

De typiske symptomer på KOL er:

  • Åndenød - du bliver nemt forpustet
  • Hoste
  • Pibende vejrtrækning

Er du i tvivl, om du har KOL? Eller kender du en, der burde undersøges? Hvis du i mere end 2 måneder har haft lungesymptomer som fx hoste, åndenød, pibende vejrtrækning, har du måske KOL.

Du skal altid kontakte din praktiserende læge, hvis du vil have tjekket dine lunger. Som medlem af Lungeforeningen har du også mulighed for at kontakte vores rådgivning, så du kan forberede dig på dit lægebesøg.

Du kan fx tage en snak med en af vores rådgivere, der kan hjælpe dig med, hvilke spørgsmål du skal huske at stille din læge.

 

Se også KOL siderne: KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom ⇒ Sådan kan du blive testet for KOLNy med KOL?Hvilken KOL-patient er du?Gode råd ved KOLDet sker der ved KOLRisiko for KOL?KOL findes i flere graderÅrsager til KOLKOL behandlingForværring af KOL

 

KOL symptomer

KOL er en sygdom, der udvikler sig langsomt. Derfor kommer KOL symptomer også snigende.

I begyndelsen mærker du måske kun, at du nemt bliver forpustet ved fysisk anstrengelse. Efterhånden bliver du forpustet og får åndenød ved almindelige hverdagsaktiviteter, fx når du går på trapper, cykler op ad bakke eller hvis du går og bærer på noget samtidigt.

Måske tænker du, at det er fordi, du er i dårlig form. Og måske har du også vænnet dig til at have hoste med eller uden slim. 

Men det er ikke normalt at have disse KOL symptomer over længere tid - uanset alder, rygning eller hvilken form, du er i.

Det er vigtigt, at du reagerer på symptomer på KOL.

KOL er en sygdom, der uden behandling forværres hver eneste dag.

Jo tidligere KOL bliver opdaget, jo flere gode leveår kan du få.

 

Jeg prøvede jo på at tænke: Det bliver nok bedre i morgen. Jeg tænkte, at det kunne ikke ramme mig. Og så går man og luller sig ind i det, og så spekulerer man ikke så meget på, om man skal til lægen.

Bjarne, KOL-patient

 

Få testet dine lunger, hvis du har KOL symptomer

Du kan blive testet for KOL ved at få lavet en lungefunktionsmåling (også kaldet en spirometri) hos din læge.

Hvis du i mere end 2 måneder har oplevet lungesymptomer som hoste, åndenød, pibende vejrtrækning, så gå til lægen og få lavet en lungefunktionsmåling. 

Jo tidligere KOL bliver opdaget, jo bedre kan du bremse sygdommen.

Du kan gøre meget for at bremse sygdommens udvikling og mindske dine symptomer. Se hvordan du bremser KOL.

 

Hvad sker der i lungerne ved KOL?

Når du har KOL, bliver du forpustet, fordi du har svært ved at transportere luft til og fra de de små lungeblærer i dine lunger.

Når du har brug for meget luft, fx ved fysisk aktivitet, bliver der ikke transporteret nok luft rundt, og lungerne kan ikke følge med. Derfor får du åndenød.

Åndenøden skyldes typisk to ting:

  1. Lungevævet har taget skade (emfysem)
  2. Der er en kronisk betændelsestilstand i bronkierne. Det kaldes for kronisk bronkitis.

KOL findes i flere forskellige grader. Mild, moderat, svær og meget svær KOL. Læs mere om forskellige grader af KOL.

 

Da jeg opdagede, at jeg havde det problematisk, det var i 1997, hvor jeg var til et sølvbryllup og havde været ude at danse. Og så pludselig måtte sige, at nu er jeg nødt til at sætte mig ned. Og så begyndte jeg at tænke på: hov, hvad var egentlig det? Senere samme år var vi ude at gå tur, hvor der var en stejl skrænt. Og midtvejs måtte jeg stoppe op og vende mig om og betragte udsigten - for der var jo ingen der skulle lægge mærke til det.    

Anette, KOL-patient                                         


Det er aldrig for sent at træne dine lunger

Det giver dig en bedre vejrtrækning, og du kan undgå mange følgesygdomme ved at træne dine lunger.

Få Lungeforeningens bedste tips og tricks til at gøre dine lungerne stærkere, uanset hvordan du har det lige nu. Find åndedrætsøvelser og træningsøvelser.

 

Har du flere spørgsmål? Som medlem af Lungeforeningen, kan du kontakte vores rådgivere og fortælle os mere om din situation.

 

Sundhedsfaglig redaktør: 
Peter Lange, overlæge, professor, Hvidovre Hospital