×
×

13-årige Emil trodsede svær allergiske astma og løb halvmaraton

På grund af svær allergisk astma troede Emil ikke, at han nogensinde ville kunne løbe et halvmaraton ligesom sin bonusfar. Men bare fem måneders træning og masser af gåpåmod skulle der til, før han fik bevist det modsatte – endda med en slutspurt over målstregen.

Lungesygdom har fulgt 13-årige Emil Meggele Stein hele hans liv. Han har haft allergi siden, han blev født, men efter en RS (respiratorisk syncytial)-virus, som han fik, da han var 7 måneder, udviklede han også astma. I mange år kæmpede familien med at finde den rette medicin til at afhjælpe Emils svær allergiske astma.

– Vi havde prøvet næsten alt. Hans allergipiller og astmaspray er i voksne doser, og vi måtte samtidig give ham inhalationer herhjemme, som vi kun fik lov til, fordi jeg selv er sygeplejerske og min mand er paramediciner, siger Emils mor, Tenna Meggele Stein.

For lidt over tre år siden blev Emil indlagt med en lungefunktion på 52%. Her prøvede lægerne et biologisk lægemiddel mod astma. Det blev en omvæltning i Emils liv. I dag får han, udover sin almindelig astma- og allergi-medicin, fire indsprøjtninger hver 14. dag, og han har ikke været indlagt siden.

– Med min medicin mærker jeg næsten ikke min astma længere, siger Emil.


Lærte sine astmasymptomer at kende
Men astmaen vil altid påvirke ham i pollensæsonen, når han dyrker motion, og når det er varmt. Derfor er han stadig begrænset ved fysisk aktivitet. En dag hvor Emil var ude at løbe en lille tur med sin bonusfar, der har løbet halvmaraton, fik de sammen en god idé.

– Jeg sagde til ham, at jeg var træt af, at jeg aldrig ville kunne løbe et halvmaraton. Han svarede, at det kunne jeg da sagtens, hvis jeg ville det. Og så begyndte vi at træne, siger Emil.

Emil blev målrettet på at trodse sin sygdom. Fem måneder inden løbet begyndte han at løbetræne med sin mor og sin bonusfar. Inden træningen gik i gang, talte familien med Allergicenteret på Odense Sygehus, hvor Emil er tilknyttet. De gav grønt lys til at Emil kunne deltage i løbet, så længe han fik sin medicin.

Familien begyndte med to til tre kilometers ture til at starte med og altid sammen.

– I starten var Emil bange for at løbe alene, fordi han ikke var god til at mærke sine symptomer og derfor fik astmaanfald ved længere distancer. Men så lærte han, hvornår han skulle tage sin astmamedicin undervejs og begyndte med tiden også at kunne løbe selv.
I sommerferien løb Emil i alt 100 kilometer på bare en måned blandt andet på en ferie til Italien. Og så var han klar til det store løb til Københavns Halvmaraton den 13. september 2019.


Spurtede over målstregen
Under maratonnet fulgte Emils bonusfar ham hele vejen, mens Emils mor måtte stoppe på halvvejen. Men Emil klarede hele løbet.

– Det var rigtig sjovt. Jeg stoppede kun én gang for at tage min medicin, siger Emil.

– Han var meget nervøs inden, og vi var også en smule nervøse på hans vegne. Men han var bare så sej, at han klarede den. Det var en rigtig fed oplevelse! udbryder den stolte mor.

Da Emil bliver spurgt, om han ikke også selv er stolt over at have klaret løbet på trods af sin sygdom, nikker han med et stort smil.

Mor-Tenna tilføjer.

– Han tog det sidste stykke over målstregen med en slutspurt!

 

5 træningsråd fra Lungeforeningens rådgiver Lue Phillipsen

  1. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn er fysisk aktive mindst én time hver dag. Det er sundt med frisk luft, så lav gerne nogle af de fysiske aktiviteter udendørs.
  2. Fysisk aktivitet er sundt for astmabørn, men der kan være forhold, man skal tage højde for som eksempelvis pollen, medicin og barnets aktuelle tilstand.
  3. Det er vigtigt at være et godt forbillede for børn og opfordre dem til fysisk aktivitet. Tænk det ind i hverdagen og gå eller tag cyklen i stedet for bilen.
  4. Børn mærker med det samme, når voksne bekymrer sig og bliver hurtigt for forsigtige. Vær fornuftig og hav omtanke, men begræns ikke barnet.
  5. Har man nedsat lungekapacitet, kan kroppen gennem fysisk aktivitet lære at bruge ilten mere optimalt og yde det samme som dem, der ikke har en lungesygdom.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningens rådgiver Lue Phillipsen

Se gode råd til fysisk aktivitet med en lungesygdom

Kategori: