×
×

Åndenødskortet giver Bruno og hans kone tryghed

Selvom Bruno Hemmingsens kondition er, som den nu engang er med KOL og astma, er muskelsituationen i top. Han træner både hjemme og normalt også på et lungehold i Lungeforeningens træningsnetværk. Bruno har altid sit åndenødskort på sig, blandt andet når han tre gange ugentligt cykler 30 km. Det giver en tryghed for ham selv, men også hans hans kone Anita. 

Jeg bruger åndenødskortet, når jeg alene bevæger mig udenfor hjemmet i det offentlige rum. Det giver især min kone ro i sindet, at jeg har åndenødskortet med mig, når jeg forlader vores hjem, hvad enten min aktivitet er, gående, på cykel, i bil, eller i båd, da hun ved at kortet er om halsen, og placeret synligt, hvis der skulle indtræffe en situation, hvor jeg kan få brug for hjælp af forskellige art. Min kones oplysninger står på kortet, så hun kan blive kontaktet telefonisk af eventuelle flinke hjælpere. For en sikkerheds skyld medbringer jeg altid selv i min yderlomme, min mobiltelefon ulåst som hjælper kan anvende. Man ved jo aldrig om hjælperen er uden telefon, lyder det fra Bruno.

Hvad er Åndenødskortet?
Åndenødskortet kan give dig tryghed og hjælpe dig til at undgå, at du går i panik eller får angst, hvis du får åndenød. Du kan vise det til de pårørende, når du gerne vil have, at de forstår, hvad de skal gøre, når du ikke kan få luft.  Du kan have åndenødskortet i tasken, når du er ude at handle, eller hvis du skal afsted til et socialt arrangement.

På selve åndenødskortet kan jeg skrive mit fulde navn, hvad jeg fejler; i mit tilfælde KOL og astma samt hvad jeg ønsker at få hjælp til, hvis og når jeg oplever et åndenødsanfald. På selve kortet kan jeg pege på den ønskede aktion, som fx at hjælper skal blive hos mig til der er ro på igen – og at hjælper skal ringe til min kontaktperson, som er anført med navn og telefonnummer eller ringe 112, hvis jeg er meget dårligt af åndenød og har akut brug for hjælp.

Åndenødskortet blev udviklet i forbindelse med Lungeforeningens projekt "Fra ensomhed til livsmod gennem virtuelle fællesskaber", som blev støttet af VELUX-fonden i 2014. Herefter er kortet i 2021 blevet videreudviklet.
Læs mere om åndenødskortet her. 

Kategori: 
Udgivelsestidspunkt: 
Onsdag, september 1, 2021