×
×

Alfa-1 bremsede skuespillers karriere

Da Susanne Lundberg sprang ud som færdiguddannet skuespiller fra Århus Teaters elevskole i 1971, havde hun ikke forestillet sig, hvordan en alvorlig sygdom mange år senere skulle komme til at stikke en kæp i hjulet for hendes drømmekarriere. Og ende med en lungetransplantation, da Susanne er i starten af 50’erne.

Sygdommen var alfa-1 antitrypsin mangel, som hun var arveligt disponeret for.

Red: Alfa-1 antitrypsinmangel er en arvelig sygdom, hvor leveren ikke danner nok af det vigtige protein alfa-1-antitrypsin, hvis funktion er at beskytte lungevævet. Det medfører, at lungerne mere udsatte overfor sygdom.

 

Har altid villet været skuespiller

Helt fra barn havde Susannet nemlig kun et ønske: at blive skuespiller, og hun gik stålsat efter det.

Da hun var 8 år, ringede hun, uden at hendes forældre vidste det, til en skuespiller for at høre om, han ville læse med hende.

Det ville han godt, men han syntes dog Susanne var for ung. Efter nogle utålmodige år kontaktede Susanne det, der dengang hed Radioens Juniorscene, og bestod optagelsesprøven, hvorefter der fulgte roller i hørespil for både voksne og børn.

Først langt senere begyndte hun at læse hos kongelig skuespiller Søren Weiss, som var et stort navn, alle gerne ville læse hos.

Jeg har aldrig stræbt efter at spille de store heltinderoller som fx Julie i Romeo og Julie. Jeg var meget mere interesseret i at skildre forskellige typer af roller og finde karaktererne frem i mig selv. 

Susanne Lundberg

Én af de roller Susanne især husker tilbage på som én af karrierens højdepunkter var at spille med i skuespillet ”Bernarda Albas Hus”, som hun fik lov at medvirke i to gange. Først i Kaspar Rostrups TV-film fra 1975 og 13 år senere på det Kongelige Teater sammen med bl.a. Ghita Nørby og Kirsten Olesen.

Susanne spillede rollen som én ud af fem voksne døtre, som alle tyranniseres af deres mor, enken Bernada, der efter sin mands død beordrer udgangsforbud for alle døtrene og en pålagt sørgeperiode på 8 år.

 

Fægtekamp gav åndenød

Én af de første gange hun mærkede lungesymptomer var i forbindelse med en rolle på et friluftsteater ved Bellahøj, hvor hun skulle fægte.

Efter fægtekampen havde hun svær åndenød, og tænkte for første gang, at det kunne være den sygdom, hun vidste, at hun var arveligt disponeret for.

Fra det tidspunkt begyndte det langsomt at gå ned ad bakke, indtil jeg måtte stoppe med at arbejde. Sygdommen kom snigende, og jeg har heldigvis aldrig været særligt bange. Heller ikke da jeg skulle opereres og have en ny lunge.

Susanne Lundberg

Jeg tænkte ”det går da sikkert meget godt”.

På det tidspunkt er Susanne midt i 30’erne, har lige mistet sin far til samme sygdom, og har været igennem en skilsmisse fra skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen, som hun har en søn med.

I årene der følger, leves livet nogenlunde normalt, men Susanne oplever, at sygdommen tærer på kræfterne, hun må bruge iltapparat i perioder, og må efterhånden opgive selv de mindre roller.

Der er simpelthen ikke luft til at gå fra den ene side af scenen til den anden, skifte påklædning osv.

Konsekvensen er, at Susanne må tage nye sider af sit talent i brug. Fx begynder hun at indtale stemmer til tegnefilm.

Selvfølgelig var det hårdt. Jeg elskede jo mit arbejde, men der er ting man ikke kan lave om på, og det sidder jeg ikke og græder over. Jeg har i øvrigt slet ikke kræfter til at græde.

Susanne Lundberg

 

Fik blodprop i lungen

Susanne blev transplanteret 22. august 2000, knap fem måneder efter, at hun var blevet indstillet og erklæret egnet til operation. Forud var gået et meget langt og anstrengende udredningsforløb rundt omkring på forskellige hospitaler. 

Selve operationen gik godt, og årene der fulgte, husker Susanne som værende rimeligt velfungerende, dog med perioder, der var sværere end andre. 

Hun oplevede, at hendes funktionsniveau og livskvalitet blev meget bedre efter transplantationen. Der var ingen komplikationer ud over en lille afstødning, som blev afhjulpet med en hård prednisolonkur.

For nogle år siden fik hun en blodprop i den nye lunge, og hun gik for første gang helt ned med flaget. På det tidspunkt boede hun i Skuespillerforeningens hus, indtil hun for et års tid siden kom på plejehjemmet Sølund Plejecenter – begge i København. 

 

Savner omsorg

I dag 17 år efter sin transplantation kan Susanne både se tilbage på et liv med både stjernestunder på scenen, en række større roller især på TV og film, men også et liv, der har budt på sorger og skuffelser.

Som fx at savne omsorg og miste meget af sit netværk, da hun blev alvorligt syg, og ikke længere var aktiv i skuespillerbranchen.

Jeg mistede nogle venner, da jeg fx ikke længere kunne skaffe billetter til forestillinger, og flere faldt fra da jeg kom på plejehjem. Jeg har affundet mig med det nu, men det var slemt i starten. Det sårede mig meget.

Susanne Lundberg

Der er dog stadig loyale venner tilbage, en søn på 45 år, og ikke mindst barnebarnet på 19 år, som Susanne er meget knyttet til. Ham spår hun en fremtid som skuespiller. Han ved det bare ikke selv endnu, smiler Susanne. 

 

Deltog i Lungeforeningens gallashow i 2012

For fem år siden fejrede Lungeforeningen 20 år for den første, danske lungetransplantation med et storslået gallashow på Det Kongelige Teater.

Her deltog Susanne sammen en række andre kendte artister og optrådte med Benny Andersens digt ”Mine lunger”. Digtets første vers lyder sådan:

Jeg holder meget af mine lunger
De følger mig overalt
Selv når jeg bliver søvnig
fornemmer jeg de siger
Sov trygt
Vi skal nok passe på biksen så længe
Det er lunger man virkelig kan stole på

(Fra Benny Andersens digtsamling ”Sjælen Marineret”)
 

Har indspillet videoer for Lungeforeningen

Susanne har også bidraget med sit kunstneriske formidlingstalent til en række små film, lungemonologerne ”Med Luft på Stemmen”, skrevet og instrueret af Lungeforeningens ambassadør, skuespiller Line Kruse.

Filmene handler om, hvordan hverdagen leves med åndenøden som evig følgesvend, og hvordan mennesker, der er ramt af en lungesygdom, tænker om livet og døden. 
Se en af filmene her


25 år siden den første transplantation

I 2017 er 25 år siden, at den første transplantation af lunger fandt sted i Danmark, og siden har omkring 700 mennesker fået nye lunger takket være en donor.

Det markerer Lungeforeningen ved hele året at anerkende alle dem, som hver dag har organdonation- og transplantation tæt på i deres private og professionelle liv. Heriblandt at bringe personlige historier fra transplanterede, der sætter ord på deres tanker og følelser før og efter, de fik forlænget deres liv med en donorlunge.

Foto: Susanne Lundberg sammen med Lars Junggreen fra forestillingen ”Lille mand – hvad nu?” fra 1974. Fotograf: Rolf Linder. Billedet er udlånt af Aarhus Teater Arkiv.

 

Susanne Lundberg døde 30. december 2017. Hun levede over 17 år efter sin lungetransplantation, hvilket hendes familie var dybt taknemmelige for. 

 

Yderligere information

Alfa-1 antitrypsin mangel
Patientforeningen Alfa-1 Danmark
Lungetransplantation

 

Kategori: