×
×

Amalie: 19 år og på hospice

Livet skulle lige til at begynde. Amalie var 17 år.  Hun var flov over sin dårlige kondi og gik i 2018 til lægen. Men Amalie kunne ikke træne sig til bedre form og hun havde ikke astma. I februar 2020 fik hun en lungetransplantation, men afstødte desværre de nye lunger. Amalie døde 16. august 2022.

 

Da Amalie Vilslev kom på hospice som 19-årig havde hun kun én mulighed for at redde livet: Et andet menneske skulle dø, så Amalie kunne få nye lunger.

19-årige Amalie kom på hospice: - Jeg græd, som jeg aldrig har grædt før (fra TV2.dk)

Se også dokumentarfilmen fra TV2 ECHO: ECHO går tæt på: Må jeg få dine lunger?  

 

Vigtigheden af organdonation

Amalies historie er usædvanlig på mange måder. De fleste børn med svære, kroniske lungesygdomme lever med utallige indlæggelser, gentagne kontrolbesøg hos lægen og er som regel isolerede i lange perioder på grund af infektionsfare. De er ofte trætte og ude af stand til at være sammen med andre børn på normale vilkår. Deres liv er domineret af deres sygdom. Amalie har slet ikke haft det sådan. Indtil hun var 17 år, har hun levet et fuldstændigt normalt liv, hvor hun blot har lagt mærke til, at hun havde svært ved at komme i ordentlig form og derfor ikke brød sig om at dyrke sport.

To år senere var hun indlagt på hospice. Hun var døende. Og på venteliste til lungetransplantation. I 2020 fik hun nye lunger og livet begyndte igen. Men desværre afstødte Amalie lungerne og hun sov den 16. august 2022 stille ind på hospice i en alder af bare 21 år. TV2 ECHO, som har fulgt Amalie igennem flere år, skriver blandt andet følgende på deres Facebook side:

"Amalie var ét af de mennesker, der kommer helt ind under huden. Selvom hun var dødeligt syg, havde hun alligevel overskud til at give varme, næstekærlighed og inspiration til alle omkring sig, og hendes positive og livsbekræftende tilgang til livet har smittet os alle, der er kommet tæt på hende - både foran og bag skærmen".

TV2 ECHO skriver også, at der udkommer en dokumentar om Amalie, når tiden er rigtig.

Mange medier, herunder Kristeligt Dagblad, har skrevet flotte nekrologer om Amalie.

 

Børnelungefonden arbejder for tidlig opsporing

Børnelungefonden bakker hundrede procent op om arbejdet for at forbedre mulighederne for organdonation i Danmark. Vi møder de mennesker, der kun har fået livet igen på grund af organtransplantation. En anden af vores mærkesager er kampen for tidlig opsporing. Hvorfor gik Amalie så længe med sin sygdom uden at blive diagnosticeret? Kunne der været blevet sat ind tidligere? Vi ved det ikke. Men vi ved, at danske børnelungelæger igen og igen påpeger vigtigheden af, at vi i det danske sundhedssystem bliver bedre til tidlig opsporing af børns lungesygdomme. Tidlig opsporing redder tid. Det forbedrer mulighederne for helbredelse og lindring. Eller sagt med andre ord: Tidlig opsporing redder børneliv.

 

Foto: Lucas Ørsted, TV 2 ECHO

Kategori: