×
×

Anonym forærede tre millioner til Lungeforeningen

Hvert år i november markerer Lungeforeningen den Internationale Lungedag – og sidste år var ingen undtagelse.

Men alligevel blev Lungedag 2017 helt særlig. Netop dén dag kom et medlem nemlig på besøg med en stor gave til Lungeforeningen.

 

– Donationer, arv og mindegaver til Lungeforeningen gør en kæmpe forskel for lungesagen.

 

 

Lungeforeningens direktør Anne Brandt tog på Lungedagen imod den flotte gave.

 

Den gavmilde giver, som kom med den fantastiske donation på tre mio. kroner, ønsker at være anonym, men her er historien bag hans ønske om at støtte netop Lungeforeningen.

– Som dreng havde jeg bronkitis. Faktisk skulle jeg have været på svagbørnskoloni i sommerferien, da jeg var syv. Men selvom det kneb med vejrtrækningen allerede dengang, sad jeg aldrig stille og var altid udendørs. Så da overlægen undersøgte mig inden afrejse, var jeg selvfølgelig både sund at se på og solbrændt. Han sagde derfor, at jeg var da for rask til at komme af sted.

I ca. 1965, som 30-årig, kom de første tegn på, at barndommens åndenød havde udviklet sig til noget alvorligere.

– Jeg havde en mistanke, fordi jeg hostede meget og havde åndenød ind i mellem, men det bortforklarede jeg med, at jeg på det tidspunkt var overvægtig og arbejdede i et hårdt, fysisk job i 15-16 timer i døgnet. Omkring år 2000 var pensionsalderen nået, og en KOL-diagnose blev givet efter undersøgelser hos den praktiserende læge.

– Men jeg kom ikke så meget videre af den grund. Indtil den dag jeg så i lokalavisen, at der blev holdt café-møde i regi af Lungeforeningen i den by, jeg boede. Der var foredrag med både lungelæger og hjemmesygeplejersker. Lungeforeningens direktør Anne Brandt var der, og det var et meget fint og informativt møde. Mødet i caféen hos Lungeforeningens lokale netværk kom til at få stor betydning.

– Her faldt jeg i snak med en overlæge. Og han sagde til mig, at han syntes, det var paradoksalt, at så mange midler gik til Kræftens Bekæmpelse, men at ingen betænkte Lungeforeningen.

– Og så var det, jeg tænkte, at det vil jeg prøve at gøre noget ved.

 

Netværksmøde var startskud til bedre behandling

Hjulpet af overlægens ord gik turen i første omgang tilbage til egen læge, hvor der kom gang i en bedre behandling på hospitalet og træning hos kommunen.

Møderne i Lungeforeningens lokalafdeling fortsatte, og i dag er KOL-cafeerne et fast, socialt holdepunkt i tilværelsen. – Lokalafdelingens arrangementer har givet mig mere viden om min lungesygdom, og jeg er en flittig læser af Lungenyt og alle de gode guides og tips på Lungeforeningens hjemmeside.

Tanken om at støtte Lungeforeningens arbejde modnedes, efterhånden som tiden gik.

– Det var i tiden lige efter en stor landsindsamling til Kræftens Bekæmpelse, at jeg blev klar over, at det selvfølgelig ikke er muligt for en mindre patientforening som Lungeforeningen at stable noget lignende på benene. Det kræver mange ressourcer og mange frivillige, som stemmer dørklokker. Så derfor tænkte jeg, at jeg gerne ville give en stor gave, som virkelig kunne gøre en forskel for Lungeforeningen. Også selv om jeg ud over min KOL på det tidspunkt faktisk selv havde fået konstateret kræft.

Og her afrunder vi historien om den imponerende donationen på 3 millioner kroner, som Lungeforeningen tog imod på Lungedagen 2017.

Om donationen siger den anonyme giver selv:

– Jeg er ikke i tvivl om, at de penge vil gøre en forskel for mange mennesker med en lungesygdom. Det vil gøre en forskel, at Lungeforeningen kan nå ud til mange flere lungesyge og give dem håb og hjælp til en bedre hverdag. Det er det, som betyder noget for mig.

 

Læs mere

Alle donationer og støttebeløb til Lungeforeningen – både store og små – gør en forskel for lungesyge i Danmark.

Læs mere om at støtte Lungeforeningen

Kategori: