×
×

Astma anfald blev Mikes wake-up call

En vild rejse og et brev fra Bispebjerg Hospital blev startskuddet til en bedre astmatilværelse for Mike Wenøe.

Har du astma er det en god ide, jævnligt at kontrollere, at din medicin er den rigtige, og at den hjælper dig.

Et astmaanfald er en akut forværring af din situation, og det er vigtigt, at du ved hvordan du tackler dem. 

Mange danskere går rundt med astma uden at vide det. Se tegnene på astma her.

Mike Wenøe, er netop en af disse danskere, som efter mange års store problemer med vejrtækningen fik konstateret svær astma.

 

Et astma anfald blev et wakeup call for Mike Wenøe

For Mike Wenøe blev en interrailtur ned gennem Europa i 1997 et wake-up call på den ubehagelige måde.

Lægerne gjorde mig opmærksom på, hvor lidt der skal til for, at det går galt. At selv den mindste piben faktisk fører til, at man har astma i udbrud. Og at selv små astmaanfald er alvorlige nok, fordi man danner arvæv i stedet for lungevæv. Det gjorde, at jeg begyndte at passe bedre på mig selv.

Mike Wenøe, har astma

Undervejs på turen fik han en stribe kraftige astmaanfald, der gjorde det klart for ham, at han blev nødt til at tage sin sygdom seriøst.

- Jeg nåede mit helbredsmæssige lavpunkt. Jeg var af sted med en håndfuld kammerater, vi var unge, og det gik vildt for sig i byerne. Togturene, hvor vi skiftevis svedte og sad i gennemtræk, var dårlige for mit helbred. Jeg havde feber og kunne knap nok trække vejret, fortæller Mike Wenøe.
 

I specialisternes hænder

Som sendt fra himlen, lå der et brev fra Bispebjerg Hospital i postkassen, da Mike Wenøe medtaget vendte hjem fra sin europatur.

- Det var det perfekte tidspunkt, siger Mike,“jeg var blevet tilfældigt udtrukket til at deltage i en astmaundersøgelse på Bispebjerg. Jeg var i den gruppe, der blev clearet til indsatsbehandling.

Mødet med astmaspecialisterne på Bispebjerg forandrede Mikes tilgang til sin astma fuldstændig.

Samtidig blev der taget godt og grundigt hånd om hans helbred.

- Bispebjerg var rigtig vigtigt for mit astmaforløb. Jeg kom i tæt dialog med læger, hvis største opgave er at hjælpe folk med at trække vejret ordentligt. Lægerne gjorde mig opmærksom på, hvor lidt der skal til for, at det går galt. At selv den mindste piben faktisk fører til, at man har astma i udbrud. Og at selv små astmaanfald er alvorlige nok, fordi man danner arvæv i stedet for lungevæv. Det gjorde, at jeg begyndte at passe bedre på mig selv.

 

Forebyggende medicin til husbehov

Allerede som 6-årig fik Mike Wenøe konstateret allergi og astma, men frem til 1997 bestod hans astmabehandling af forebyggende medicin i ny og næ.

Det var når han var sløj han brugte den forebyggende medicin.

Akutmedicin brugte han, når han havde længere perioder med anfald.

Mike fortæller:

- For mig handlede det mest om at få dæmpet mine anfald, ikke at forebygge dem. Og jeg havde mange astmaanfald, og de kunne vare i månedsvis. Nogle gange var jeg sengeliggende i et par uger ad gangen. Sådan nogle ture havde jeg flere gange om året.

Mike’s anfald blev en ubehagelig, men accepteret følgesvend.

Han skænkede det ikke en tanke, at der kunne være andre behandlingstilbud.

Det fandt han først ud af, da han kom på Bispebjerg.

Her fik han at vide, at det stod helt skævt til med hans medicin.

- De gjorde klart for mig, hvor vigtigt det var, at jeg tog min forebyggende medicin hver dag.

Mike kom i første omgang i immunbehandling. Den virker mod høfeber og allergisk astma, men immunbehandlingen virkede ikke optimalt på Mike.

I stedet for at være allergisk overfor katte, blev han pludselig allergisk over for hunde.

- Allergien flyttede sig bare til andre ting, og jeg havde stadig månedlange anfald ind imellem.

 

Et næsten normalt liv

I 2003 efter flere skrappe prenisolonbehandlinger besluttede lægerne at sætte Mike i forsøgsbehandling med en ny astmamedicin.

En forebyggende injektionsbehandling, der kun gives til personer med svær vedvarende astma.

- Det blev et kæmpe gennembrud, jeg har aldrig haft det bedre. Alt andet behandling kunne næsten stoppe. Kort tid efter var jeg i sommerhus med min kone og vores børn, og for første gang nogensinde behøvede jeg ikke at tage medicin. Normalt havde jeg altid en beredskabskurv lige ved hånden med allergipiller, prednisolon og forebyggende medicin.

Efter et halvt år blev behandlingen gjort permanent, og det er Mike Wenøe dybt taknemmelig for: Behandlingen forvandlede hans liv.

- Der er en underlig glæde ved bare at være lidt normal. Jeg får jo aldrig en lungefunktion på linje med mine jævnaldrende. Men de svære astmaanfald er forsvundet, og jeg kan dyrke sport og spille fodbold med mine sønner. Jeg går heller ikke rundt og nyser konstant længere.

Mikes lungefunktion ligger 30 procent under hans jævnaldrende.

Alligevel klarer han i dag både fuldtidsarbejde, som karriererådgiver på Københavns Universitet på Amager,  og at være en engageret far til tre.

- Jeg har et stillesiddende kontorjob, så jeg har ingen astmasymptomer i det daglige.

 

Bekymret for fremtiden

Set i bakspejlet kunne Mike Wenøe dog godt have ønsket sig, at han noget før var kommet i de rette hænder.

- Ind imellem kan jeg godt tænke, hvor meget bedre min lungefunktion ville have været i dag, hvis jeg tidligere i livet var blevet tilset af specialister eller ikke havde været så forblændet af ungdommen, at jeg var sikker på, at min astma nok skulle gå over. Faktisk var der en læge, der advarede mig om, at hvis jeg ikke tog min forebyggende medicin, kunne jeg risikere ikke at kunne gå op af trappen som 40-årig. Men jeg tænkte bare, der sker ikke for mig.

Helt så galt er det heller ikke gået, men ind imellem kan Mike Wenøe alligevel godt blive grebet af angst for fremtiden.

- Tanken om, at jeg måske ikke kan vedblive med at få denne behandling, fordi den er dyr, og hvordan det så vil gå med min i forvejen dalende lungefunktion, kan godt bekymre mig. Jeg vil jo også gerne kunne spille fodbold med mine børnebørn en dag.

 

3 råd til dig fra Mike:

  1. Lad dig ikke nøje med en halvskidt astmatilværelse.
    Vær opmærksom på dine astmasymptomer, selv de allermindste.
    Mange med astma bilder sig selv ind, at deres symptomer ikke er så slemme, men højst sandsynligt er de meget værre, end de går og tror.
     
  2. Søg læge, hvis din astmabehandling ikke er optimal, og bed om at blive tilset af en specialist.
    Specielt, hvis du også kæmper med allergi, eller hvis du ikke føler, du får den fornødne hjælp og vejledning af din egen læge.
     
  3. Dyrk motion, selv om du ikke tror, du kan. Bliv ved med at udfordre din krop!
    Er du i tvivl om din astma er velbehandlet? Se tegn på ikke-velbehandlet astma.
Kategori: