×
×

Det lykkedes for Doris at stoppe med at ryge

Det kan lade sig gøre at stoppe med at ryge

Har du fået at vide, at det er bedst for dig at stoppe med at ryge?

Doris Junker Nielsen fra Brande holdt i mange år stædigt fast i cigaretterne, selvom hun havde fået en KOL-diagnose.

Der skulle en gravid mave i familien og en dødsdom til at få hende til at stoppe.

Det lykkes så til gengæld i første forsøg.

Jeg blev ved med at ryge i mange år, fordi jeg var stædig. Der var ikke nogen, som skulle fortælle mig, hvad jeg skulle gøre. Og jeg var overbevist om, at et rygestop ikke ville gøre en forskel.

Doris Junker Nielsen, har KOL

 

Doris Junker Nielsen startede med at ryge som 14-årig ligesom mange andre teenager, fordi det var ”smart”. De første få cigaretter blev hurtigt til 20 cigaretter om dagen.

 

Røg da ambulancen var på vej

Selvom Doris udadtil var afvisende over for at holde op, hørte hun mere og mere hendes indre stemme sige til hende, at hun skulle holde op. Men stædigheden var stærkere.

- Jeg var en vedholdende ryger, som røg 20 cigaretter om dagen uanset hvad. Da jeg fik konstateret KOL i 2003, forsøgte mine omgivelser at overtale mig til et rygestop. Min læge, min familie, mine venner sagde det, men jeg tænkte, at det nok var for sent alligevel. Jeg troede ikke rigtig på dem. Jeg ville ikke tro på dem, og derfor blev jeg ved.

Doris fortsætter:

- Jeg blev ved med at ryge i mange år, fordi jeg var stædig. Der var ikke nogen, som skulle fortælle mig, hvad jeg skulle gøre. Og jeg var overbevist om, at et rygestop ikke ville gøre en forskel.

Doris’ lungefunktion blev dårligere, men hun blev ved med at ryge og hun fortæller videre:

- Jeg kunne sidde og ryge, mens jeg ventede på ambulancen under et anfald. Selv på hospitalet tog jeg ilt-masken af for at ryge. Det var pinligt over for personalet, som kæmpede for at hjælpe mig. Og jeg synes ikke, at jeg kunne være det bekendt.

 

DET fik Doris til at stoppe med at ryge

I 2008 sker der noget, som endelig får Doris til at beslutte sig for et rygestop.

- Min datter fortæller mig, at jeg skal være mormor til mit første barnebarn. På det tidspunkt havde jeg flere og flere anfald, og min lungefunktion var nede på 33 procent. Jeg ville så gerne se mit barnebarn vokse op, og jeg kunne ikke bortforklare min rygning mere. På hospitalet havde en meget alvorlig læge netop også sagt, at jeg ville dø inden for fem år, hvis jeg blev ved på samme måde. Jeg troede på ham!

 

Rygestop i første forsøg

Den stædighed, som havde fået Doris til at blive ved med at ryge, viste sig nu at være en stor hjælp.

- Ja, jeg er stædig. Så stædig, at mit rygestop lykkedes første gang, jeg nogensinde prøvede. Men jeg fik også hjælp af plastre og fik stor opbakning fra personalet på hospitalet. De bakkede mig op med et glimt i øjet, og flere af dem var selv tidligere rygere.

I første omgang fortalte Doris ikke til nogen, at hun var holdt op, men hendes mand gættede det hurtigt.

- Min datter var lykkelig. Hun havde været meget bekymret for mig, og folk var i det hele taget søde til at bakke mig op og rose mig. Rygestoppet lykkedes godt nok første gang, men det var ikke nemt, fortæller hun.

- Jeg savnede rygningen hver eneste morgen. Det var svært at finde noget andet at lave, når jeg var vant til at sidde og ryge fem cigaretter.

 


En ny form for rastløshed sneg sig ind

Doris måtte til gengæld indrømme, at hun kan MÆRKE en stor forskel.

- For en stædig jyde er det jo svært at indrømme, at jeg tog fejl, men det gjorde jeg. Efter en indledende periode hvor jeg blev dårligere, fordi lungerne begyndte at virke bedre, er det kun gået fremad. Jeg hoster næsten ikke, min vejrtrækning om natten er bedre, slimen og anfald er stort set væk. Det er bare meget bedre. Jeg ville ønske, at jeg var holdt op lang tid før, men det nytter ikke at ærgre sig over det. Til gengæld er jeg helt sikker på, at lægen havde ret - jeg var død, hvis jeg var blevet ved.

 

Familiens guldklump

En af de vigtigste årsager til at Doris stoppede med at ryge er barnebarnet Christian, som i dag er 4 år.

- Han er vores guldklump, og da min datter er temmelig ung, er vi meget involverede. Min datter er meget opmærksom på, at han ikke bliver udsat for røg.

Det er rart, at jeg ikke ryger mere, så komplicerer det ikke noget i min relation til ham. Min datter er meget glad for børn, og vi er overbeviste om, at hun får mindst to eller tre børn.

Nu har jeg en chance for at være med, når det sker.

 

En god grund til rygestop

Det kan være svært at holde op med at ryge, men af de tungtvejende årsager til, at Doris holdt op, var også, at hun ikke ønskede, at hendes datter eller familie skulle sidde tilbage og tænke: Mor elskede os ikke nok til at holde op med at ryge.

Doris fortæller:

- Tænk, hvis min datter følte, at jeg ikke ville hende og mit barnebarn nok til at holde op. At jeg elskede cigaretterne mere end hende og resten af familien. Sådan skulle de ikke føle. Den tanke kunne jeg ikke leve med, og det gav mig nok det sidste vigtige skub i den rigtige retning.

Selvom Doris har det bedre, er hun stadig kronisk syg. Til gengæld har hendes rygestop hjulpet gevaldigt på hendes trivsel med sig selv og andre.

Ryger du og vil du gerne stoppe, så find gode råd og hjælp til rygestop.

Kategori: