×
×

Efter operation kan lungesyge Finn selv klare haven

Dette er et uddrag af artiklen "Nu kan Finn Wulff selv klare haven: Ny operation giver KOL-syge et bedre liv", bragt i Berlingske 14. oktober 2018.

I flere år måtte Finn Wulff betale sig fra det eller få venner og familie til at gøre det, når han skulle have ordnet haven omkring sit sommerhus i Nykøbing Sjælland. Som KOL-patient var hans funktionsniveau så reduceret, at han ikke kunne gøre meget andet end at sidde ned.

- Jeg kunne faktisk ikke noget som helst, siger Finn Wulff.

Men det har ændret sig nu. Det seneste halve år har han selv klaret haven. Han har kløvet brænde, han har klippet grene, og han har selv malet huset.

Tidligere gik han stort set aldrig en tur, nu går han rask væk to-tre kilometer.

- Jeg har genoptaget en masse ting, som har ligget "døde" de seneste to-tre år. Alle de praktiske ting, der er i hverdagen. Lave mad, småreperationer, alt muligt - og det er jeg umådeligt taknemmelig for.


Operation fjerner "sygt" lungevæv
Forvandlingen er sket efter, at Finn Wulff som en af de første i Danmark har gennemgået en operation, hvor kirurger på Rigshospitalet fjerner det "syge", ikke-fungerende lungevæv hos alvorligt syge KOL-patienter med emfysem, så de bedre kan trække vejret.

- Helt grundlæggende trækker jeg vejret bedre og kan meget mere. Det skaber også en optimisme og øger ens selvtillid. Som KOL-patient kommer man let ind i en negativ spiral, men nu har jeg mere overskud og en meget mere positiv tilgang til tingene.  

20 har indtil videre fået foretaget den avancerede "lungevolumen reducerende" operation, der på en række parametre har vist sig at kunne forbedre deres funktionsniveau.

Operationerne er udført på lungepatienter med en lungefunktion, der har en fjerdedel lungefunktion tilbage.


Sådan finder du ud af, om du kan blive opereret
Du skal henvende dig til din egen læge eller til den lungemedicinske afdeling, du er tilknyttet, så kan de vurdere, om du kan gennemgå en lungevolumen reducerende operation. 

Mere info
Læs hele  artiklen "Nu kan Finn Wulff selv klare haven: Ny operation giver KOL-syge et bedre liv", bragt i Berlingske 14. oktober 2018.
Læs mere om operationen og hvilke kriterier, man skal opfylde for at få den, i artiklen "Overlæge: Vi kunne hjælpe langt flere KOL-patienter, hvis flere læger henviste til os" på Propatienter.dk
Læs mere om lungevolumen reducerende operation på Rigshospitalets hjemmeside.

Kategori: