×
×

Gaia må aldrig glemme sin medicin

 

En barndom med lungesygdom kan betyde masser af nej’er, når de andre børn leger aktivt. Heldigvis kan 15–årige Gaia godt være med til det meste i dag. Men til skoleløbet må hun nøjes med at heppe.

Hun kan heldigvis ikke huske den værste del af sit sygdomsforløb, for da hendes lungesygdom var mest alvorlig, var hun omkring et år. Men Gaia Mikkelsens lunger har præget hendes måde at være barn på.

Jeg blev hurtigt forpustet, og der var også tit nogle ting, jeg ikke kunne være med til, husker hun.

I dag er der ganske god kontrol over Gaias astma, når hun tager sin daglige me­dicin. Den alvorlige lungedefekt, som var tæt på at koste hende livet i en alder af blot 6 måneder, blev opereret bort. Det skete efter et forfærdeligt år med 19 ind­læggelser, og hendes far Michael Loft Mik­kelsen husker stadig den næsten miraku­løse effekt af det kirurgiske indgreb, hvor en stor del af hans datters lunge blev fjer­net.

– Dagen efter operationen satte Gaia sig op i sengen og begyndte at tale. Før det havde hun nærmest ikke sagt noget. Jeg får stadig en klump i halsen af at tænke tilbage på det, siger han.

 

Svømning letter astmaen

Den livstruende del af Gaias lungesygdom var borte, og hun havde nu ”kun” astma. Men luftvejssygdommen kaster altså også en stor skygge over et børneliv.

– Jeg ville jo helst være med i aktivite­terne, og det var somme tider svært, si­ger hun.

Efterhånden er hendes medicin blev bedre og bedre tilpasset, samtidig med at Gaia også selv har gjort en stor indsats.

– Fysisk aktivitet hjælper på mine lun­ger, og jeg er blevet rigtig glad for at gå til svømning. Jeg kan stadig have det svært i idræt, men tit bliver andre over­raskede over at høre, jeg har astma, forklarer Gaia – som har savnet sin svømning rigtig meget under corona­-nedlukningerne.

Medicinen må man aldrig glemme

To gange om året går Gaia til kontrolbesøg på H.C. Andersen Børnehospital på OUH). Den daglige medicin styrer hun selv.

”Gaia ved, at selvom det går godt, så betyder det ikke, at man kan stoppe med at tage medicinen. Det går netop godt, fordi man har husket at tage medicinen” siger Gaias far.

Gaia går på Lykkesgårdsskolen i Varde og her er det kun de mindre klasser, der er med i Team Rynkeby Skoleløbet. Det ærgrer Gaia, der ellers har været med næsten hvert år.

– Jeg var superglad for at kunne deltage for første gang i 2019. Sammen med alle de andre børn på skolen – det betød bare så me­get, at jeg kunne være med. Og at vi kunne samle penge ind til andre børn, der også har problemer med deres lunger, fortæller Gaia.

I år må hun nøjes med at heppe på de mindre børn. Herfra skal det lyde det kæmpe tak til alle de børn, der løber med og alle de voksne, der bakker op!

 

Læs også: Gaia løb for at hjælpe andre lungesyge børn (fra 2019)

 

Team Rynkeby Skoleløbet 2023 - børn løber for børn!
Når børn løber for børn til Team Rynkeby Skoleløbet 2023 fredagen før påske d. 31. marts, så er det børn og unge som Gaia, de løber og samler penge ind til Børnelungefonden for. Det gør en KÆMPE forskel!

​​​​Skal dine børn eller børnebørns skole eller institution også være med? Læs mere om Team Rynkeby Skoleløbet 2023.

Kategori: