×
×

Inge har KOL - men bageriet giver ekstra luft

Inge Simonsen trodser næsten hver dag sin lave lungefunktion for at bage og gå i køkkenet. Det giver hendes liv glæde og mening.

For selvom Inge har KOL, deltog hun med stor glæde i Den Store bagedyst på DR. Læs Inges personlige historie og få opskriften på hendes cheesecake, som hun lavede på TV.


Hvis jeg havde sat mig hen, da jeg fik min diagnose, så var jeg nok død i dag. Det havde jeg ikke kunne klare.

Inge Simonsen, KOL-patient

 

– Er det ok, jeg sætter telefonen på højttaler? Jeg er ved at lave nogle lagkager færdig til en 90 års fødselsdag hos en ældre dame, jeg kender.

Selvom Inge er diagnosticeret med KOL i den svære kategori, kan hun godt komme i køkkenet. Faktisk ville hun meget nødig undvære, fortæller hun senere.

– Jeg har arbejdet med mad i næsten hele mit liv, indtil jeg gik på pension som 53-årig. Min mand ved, hvor meget jeg holder af det, så han hjælper gerne med at handle og bære. Han kan også rydde op og gøre rent bagefter, fortæller Inge.

Hun bager til kirken, sportsklubben og plejehjemmet. Somme tider til venner og bekendte, der har noget at fejre. Dog ikke imod betaling, fordi hun ikke vil forpligte sig til noget, hun måske på grund af sygdommen ikke har energi til at fuldføre. Men det er uhyre vigtigt for hende, at hun kan holde sig aktiv.

– Hvis jeg bare havde sat mig hen, da jeg fik min diagnose, så var jeg nok død i dag. Det havde jeg ikke kunnet klare, slår hun fast.

 

Siger altid ja til forsøg

Inge ønsker ikke, at man skal have ondt af hende, fordi hun er syg. Hun fik heller ikke særbehandling, da hun i 2016 var med i Den Store Bagedyst og vandt mange kageglade danskeres hjerter. Dog skaffede DR en lille golfbil, som kunne fragte Inge op og ned ad bakken til bageteltet. Bakken tog pusten fra hende.

– Det er også vigtigt, at man ikke er bange for at bede om hjælp. Folk kan jo lide én lige så godt som før, og de vil gerne hjælpe. De bliver skuffede, hvis man ikke kan finde noget at bede dem om hjælp til – det ville jeg også selv, siger Inge Simonsen.

Det er bl.a. derfor, Inge bidrager med en kage eller to, når nogen kan bruge det. Det er også derfor, hun deltager i alle de forsøg med medicin, hun blive inviteret til. Selvom det præparat, hun tester for tiden, ikke hjælper ret meget – snarere tværtimod.

– Men jeg siger også ja til at deltage i det næste forsøg. Det vil jeg gøre, så længe jeg kan. Det kan jo blive til gavn for andre som mig, lyder det.


Motion og pepfløjte

Inge erkender med et lille grin, at hun ikke har problemer med undervægt. Faktisk er det nærmest omvendt for hende, siger hun.

Men i stedet for at undvære tiden i køkkenet, har hun været omhyggelig med at få motion, siden hun fik sin KOL-diagnose for 4 år siden. Inge har altid holdt af at gå tur med hunden – men lige nu må hun gå tur uden.

– Hende her er kun fem en halv måned, så hende kan jeg ikke styre endnu, griner hun med henvisning til Labrador-hvalpen Alma, der er kommet ud i køkkenet og virker meget sulten.

– Jeg har også brugt pep-fløjten hver morgen og aften, siden jeg fik den. Det man selv kan gøre, skal man gøre.

Det som Inge selv gør allermest, er dog stadig at bage. Og hun er glad for at kunne dele opskriften på den cheesecake, hun udviklede til Den Store Bagedyst og fik masser af ros fra dommerne for.

– Jeg havde jo i forvejen prøvet kagen på min omgangskreds, og de sagde, det var den bedste, de havde smagt. Mette Blomsterberg var især vild med, at jeg brugte aroniabær – eller surbær, som de kaldes på havebuske – dem kendte hun ikke så godt før, siger Inge.

Mennesker med lungesygdom skal spise mange proteiner. Inges cheesecake udmærker sig nok mest med smagen, men ingredienser som hasselnødder og digestive-kiks (af havre) hører til gruppen af fødevarer med højt proteinindhold.

 

Inge besøgte netværksgruppe

Inge, som elsker at bidrage, hvor hun kan og især at glæde andre med sit bagværk, sagde i efteråret ja til at deltage ved et arrangement i Lungeforeningens netværk i Præstø over Skype. Inge fortalte med liv og glæde om hendes deltagelse i Den Store Bagedyst sendt på DR1 i 2016. Deltagerne ved arrangementet havde forinden modtaget Inges opskrifter, som de havde bagt til lejligheden. Det var en rigtig hyggelig, sjov og anderledes eftermiddag med masser af lækkert bagværk.

Læs mere om aktiviteter i Lungeforeningens netværksgrupper

 

Her kan du få opskriften på Inges Cheesecake med kanel og aroniabær

 

Foto: Carsten Mol

Se også

Personlige historier fra andre, der lever andre med en lungesygdom
Pepfløjten kan hjælpe ved slim og åndenød
KOL- Kronisk Obstruktiv Lungesygdom
Kost og proteinråd til dig med en lungesygdom

Kategori: