×
×

Jonnah har KOL og kan bedst spise langsomt

Har du en lungesygdom, kan det være en udfordring at spise på grund af åndenød. Og hvis du ikke har meget appetit, betyder det meget, at du spiser det rigtige.

Har du en aktiv sygdom i kroppen, forbrænder du meget protein. Og har du en lungesygdom, bruger du desuden mere energi på at trække vejret. Derfor er det en god idé at lave mad med højt indhold af protein.

 

Jeg er rigtig glad for de ting, jeg får at vide af Nina. At jeg skal spise mere æg, kød - og drikke mælk i stedet for vand. Det vil jeg huske.

Jonnah Thomsen, KOL-patient

 

Jonnah Thomsen har KOL og er ofte udfordret, når hun skal spise. Du kan læse Jonnahs personlige historie, hvor diætist Nina Møller-Nielsen giver gode råd og vejledning til en dag med flere måltider og mad med mere protein.

 

Jonnah kan bedst spise langsomt

Jonnah plejer at spise to kartofler sammen med kød og sovs til aftensmad. Hun er så heldig, at maden bliver lavet frisk hver aften, fordi hendes mand Egon er dygtig til at lave mad.

– Jeg spiser tre gange om dagen, og jeg spiser ca. lige meget til hvert måltid. Men hvis jeg er ved at få lungebetændelse, som jeg har haft to gange i foråret, har jeg ikke kræfter til at spise det hele. Så levner jeg, siger 66-årige Jonnah Thomsen.

Jonnah er ved at fortælle om sine madvaner til diætist Nina Møller-Nielsen. Diætisten har brug for at kende disse vaner, før hun kan vejlede hende. Da hun har lyttet til Jonnahs madhistorier, varer det ikke længe før hun tager hul på sine gode råd.

– Jeg ville ønske, jeg kunne få dig til at spise flere gange om dagen. Hvis al din mad er fordelt på tre måltider, kan hvert enkelt måltid synes som en større udfordring, end det burde, forklarer hun. Jonnah nikker forstående.

– Jeg spiser også meget langsomt. Jeg ville gerne, men jeg har simpelthen ikke luft til at spise hurtigere, siger hun.

 

Stort forbrug af protein

Nina Møller-Nielsen har hørt mange lignende historier fra andre med lungesygdom, som har været henvist til Horsens Kommunes KOL-rehabiliteringskurser eller kontaktet hende om mad og måltider i Lungeforeningens rådgivning.

– Når man lever med en lungesygdom, kan det være en udfordring at spise blandt andet pga. åndenøden. Og når man ikke har så meget appetit, betyder det meget, at det man spiser er det rigtige, forklarer Nina
Møller-Nielsen.

– Mennesker med KOL forbrænder utroligt meget protein – ca. halvanden gang så meget som raske mennesker. Alle mennesker med aktiv sygdom i kroppen forbrænder ekstra protein, og når du har KOL, bruger du desuden mere energi på at trække vejret.
Så noget af det, der kan gøre en forskel, er at lave måltider med højere indhold af protein.

Lige nu er Jonnahs vægt oppe på den rigtige side af 60 kg. Hun har tidligere været helt nede på 43 kg, da hun havde en alvorlig lungebetændelse, som udviklede sig til en byld i den ene lunge.

Lungebetændelserne er svære at holde på afstand. I år har Jonnah som nævnt allerede haft to af slagsen. Og når hun er syg, er appetitten noget af det første, som forsvinder.

Når man lider af de ting, som du gør, kan det have stor betydning bare at tabe et par kg. Det svækker kroppen, som i forvejen er på overarbejde med at bekæmpe en lungebetændelse, gør Nina klart over for Jonnah.

 

Ingen røg i køkkenet

I træningskøkkenet på Sundhedscenter Ceres i Horsens sætter Nina Jonnah i gang med at lave en æggekage. Æg er en af de bedste proteinkilder, og opskriften er let at gå til.

– Opskrifterne skal være hurtige og nemme, fordi mennesker med en lungesygdom let bliver trætte. Mange af retterne kan tilberedes i ovnen, så man kan undgå at få stegeos i køkkenet. Maden skal være nem at spise, for det nytter jo ikke, at man har lavet et godt måltid, hvis ikke man har kræfter til at spise den, når tallerkenen står på bordet. Og så skal det være noget, man har lyst til og godt kan lide.

– Det skal helst ligne den mad, man er vant til og tryg ved. Jeg bruger meget energi
på at tale med borgerne om, hvordan de foretrækker deres mad og hvilke af mine forslag, de er mest motiveret for at afprøve. For hvis de ikke kan overføre min vejledning til deres eget køkken, er det jo ikke meget værd, siger Nina Møller-Nielsen.

 

Brug mad-viden i hverdagen

Jonnah hygger sig med at lave æggekagen, og hun er meget interesseret i at høre om, hvad et højere proteinindhold kan gøre for hende. For selvom hendes vægt lige nu ligger fornuftigt, ville hun gerne have lidt mere energi i hverdagen.

– Hver dag efter morgenmaden skal jeg hen og sidde i sofaen. Der sidder jeg og blunder i en time eller to. Og efter aftensmaden er jeg også ret udmattet. Min mand må rydde af bordet og vaske op uden min hjælp hver dag, siger hun.

Da Jonnah for nogle år siden fik stillet sin KOL-diagnose, fik hun også udleveret en pjece med opskrifter på mad, der kunne styrke hendes daglige kamp imod sygdommen. Men hun må indrømme, at dén pjece vist ikke er blevet brugt så meget …

I stedet kastede hendes mand Egon sig over madlavningen og indkøbene, og det er begge parter egentlig godt tilfredse med.

– Men da Egon havde ondt i ryggen for nylig, så jeg var nødt til at hjælpe lidt mere til, kunne jeg godt mærke, at jeg blev meget mere træt, siger Jonnah.

– Jeg er rigtig glad for de ting, jeg får at vide af Nina. At jeg skal spise mere æg, kød – og drikke mælk i stedet for vand. Det vil jeg huske på, siger hun.

 

Proteindrik er en genvej

Jonnah prøver også en proteindrik, og hun synes godt om den – da den er kommet ud af køleskabet og har stået på bordet i nogle minutter.

– Jeg kan ikke drikke noget, som er for koldt. Så bliver jeg utilpas. Men denne her smager rigtig godt.

Nina viser, at man også kan lave sin egen proteindrik, hvis man har en almindelig køkkenmaskine. Det er praktisk, hvis man vil spare lidt på budgettet, for de præfabrikerede proteindrikke er ikke helt billige.

– Nogle mennesker med en lungesygdom kan få en såkaldt ”grøn recept”, hvis en læge eller klinisk diætist vurderer, at de har risiko for at tabe sig for meget. Så får man 60% af prisen refunderet.

– Men der er også det, at nogle proteindrikke, du kan købe, ofte er temmelig søde. Vores smagsløg ændrer sig med alderen, og min erfaring er, at en del ældre mennesker ikke bryder sig så meget om, at det er for sødt. De kan måske bedre lide en mere syrlig smag
– eller noget med kaffe. Og det kan man jo selv eksperimentere med derhjemme, siger Nina Møller-Nielsen.

Den søde smag generer ikke Jonnah så meget som temperaturen, så hun er fristet til at have proteindrikke på lager i fremtiden.

– Jeg glæder mig faktisk lidt til at komme hjem og prøve det, jeg har lært af Nina. Og mærke hvordan det gør en forskel, siger Jonnah optimistisk.

 

Aktivitet og bedre livskvalitet

Der er også vejledning til mennesker med overvægt, når Nina Møller-Nielsen rådgiver om mad og måltider på sine madkurser ellerved individuelle konsultationer. Fedt på overkroppen kan være med til at presse lungerne, så det besværer vejrtrækningen.

En proteinrig kost, kombineret med fysisk aktivitet, fører til at fedtet udbyttes med muskler. Proteinindtaget betyder meget for opbygningen og bevarelsen af muskelmasse.

– Højere proteinindtag giver mere energi til at være aktiv og træne. Det er jo meget vigtigt for mennesker med lungesygdomme, så det kan være en stor gevinst for deres livskvalitet og evne til at kontrollere deres udfordringer med vejrtrækningen, siger Nina Møller-Nielsen.

 

Læs mere

Læs mere om Jonnah og få et helt tema om mad og måltider i Lungenyt 3, 2017
Kostråd og proteinråd til dig med en lungesygdom
5 råd til en god mundhygiejne

Kategori: