×
×

Lungesyge Klaus undrer sig: Hvorfor er det ingen lungepakker?

Klaus Jensen har KOL og har også været kræftpatient. Han oplevede to meget forskellige behandlingstilbud og er ikke et sekund i tvivl om, at lungerne rangerer lavere på sundhedsvæsenets rangliste i forhold til hjerte- og kræftsygdomme. Det håber han, Etisk Råds udtalelse kan ændre på. Rådet kritiserer det danske sundhedsvæsen for en ulige og uretfærdig forskelsbehandling af alvorligt syge. 

For godt 11 år siden fik Klaus Jensen endelig taget sig sammen til at gå til sin praktiserende læge for at tale om den luft, han efterhånden manglede mere og mere af, og som derfor tvang ham væk fra badmintontræningen.

Man kan jo ikke sige andet, at jeg naturligvis er meget taknemmelig for den kræftpakke, der sendte mig så hurtigt i behandling. Men hvordan kan det være, at vi har kræftpakker og hjertepakker, men ingen lungepakker. Vi er jo alle lige for Vorherre. Hvorfor så ikke for sundhedsvæsenet

Klaus Jensen, KOL-patient og tidligere kræft-patient


Klaus’ læge foretog en lungefunktionstest på ham, der ikke overraskende viste, at hans lunger efter flere år med 40 cigaretter dagligt ikke levede op til det niveau, man kunne forvente af en i øvrigt sund og rask knap 60-årig.

- Ja, du ved jo godt selv hvorfor, lød lægens indforståede besked med en utvetydig henvisning til den pakke cigaretter, der gemte sig i Klaus’ lomme. Og så var den konsultation slut. Ingen henvisning til yderligere undersøgelser. Ingen medicin. Ingen tilbud om rehabilitering.

En oplevelse, der står i skærende kontrast til den dag for to og et halvt år siden, da Klaus Jensen opdagede blod i urinen i toiletkummen.


Vi er alle lige for Vorherre
- Jeg ringede til lægen og blev bedt om straks at komme i konsultationen med en urinprøve. Da de også konstaterede blod i urinen, blev der straks ringet til Sønderborg Sygehus, fortæller Klaus Jensen, der bor i Rødekro i Sønderjylland.

Tre dage senere lå han på briksen på sygehuset til en kikkertundersøgelse, og 10 dage senere blev han opereret første gang. Efter tre operationer og syv kemobehandlinger var han kureret.

- Man kan jo ikke sige andet, at jeg naturligvis er meget taknemmelig for den kræftpakke, der sendte mig så hurtigt i behandling. Men hvordan kan det være, at vi har kræftpakker og hjertepakker, men ingen lungepakker. Vi er jo alle lige for Vorherre. Hvorfor så ikke for sundhedsvæsenet, spørger den 70-årige sønderjyde.

 

Som ringe i vandet
At han i dag er i et velordnet KOL-behandlingsforløb skyldes i høj grad hans egen stædighed og så en datter, der er sygeplejerske. Men den første oplevelse med KOL-diagnosen hos egen læge betød da, at Klaus Jensen gik et par år ekstra uden behandling - hvilket alt andet end forbedrede hans lungefunktion.

Til gengæld kan sønderjyder med KOL takke Klaus Jensen for, at der findes rehabiliteringsmuligheder rundt om i de sønderjyske byer. Det er nemlig Klaus og et par ligesindede, der tilbage i 2011 startede de første træningstilbud i Rødekro i samarbejde med Lungeforeningen. Netværkene har siden hen spredt sig i vandet, og Klaus' engagement har desuden givet ham formandsposten i den Lungeforeningens lokalafdeling i Sønderjylland.
 

Stoler blindt på lægen
- Jeg tror, at lungepatienter - og særligt KOL-patienter - har været udfordret af, at det fortrinsvist er ældre mennesker, der får stillet diagnosen. De er typisk meget autoritetstro over for lægen og sundhedsvæsenet. De banker ikke i bordet og forlanger bed-re behandling eller den nyeste og bedste form for medicin, fordi de tror blindt på, at lægen sikrer dem det. Det er også en medvirkende grund til, at lungerne har fået lov at være så overset i så mange år, tror jeg, siger han.

 

Ikke et sekund for tidligt
Det har Etisk Råds seneste udtalelse, der er en alvorlig påtale af en ulige og uretfærdige forskelsbehandling alt afhængig af sygdommens art i det danske sundhedsvæsen, nu taget et markant opgør med.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så var min første tanke, da jeg hørte Etisk Råds udtalelse, at det da ikke var et sekund for tidligt. Og så var jeg faktisk lidt betænkelig over, om deres udtalelse ville blive taget alvorlig, siger han og fortsætter:

- Men da jeg så så formanden for Etisk Råd i 21 Søndag på DR, må jeg sige, det gjorde han altså rigtigt godt. Så jeg håber virkelig, at der er nogle politikere, der vågner op, så vi kan få givet lungerne samme status som hjertet og kræftsygdomme. 

Læs mere om Etisk Råds utalelse "Uretfærdig forskel i behandlingen af alvorligt syge"

Se indslaget med Etisk Råd og Klaus Jensen i 21 Søndag på DR, bragt 30. september 2018

 

Kategori: