×
×

Niels stoppede med at ryge mod alle odds

Rygestop trods alle odds

Det er svært at stoppe med at ryge.

Det kan rigtig mange danskere skrive under på. Der er alligevel nogen, der har sværere ved det end andre.

Det peger flere undersøgelser på.

  • Er du mand?
  • Enlig?
  • Over 50 år?
  • Har røget mere end 15 cigaretter i rigtig mange år?
  • Er du også afhængig af alkohol?

Ja, så er det ikke bare svært, men næsten umuligt at stoppe med at ryge, siger statistikken.

 

Niels trodsede alle odds

Det sker heldigvis, at mennesket trodser statistikken og klarer et rygestop alligevel – mod alle odds.

Det gjorde Niels Raes fra Køge.

Charlotte fik mig til at se, at jeg havde noget at leve for. Jeg ville jo gerne blive ved med at se mine børn. Så jeg blev nødt til at holde op med at ryge, simpelthen.

Niels Raes, har KOL

Niels faldt på alle måder ind under kategorien: "Et rygestop bliver næsten umuligt for dig" på grund af sammenfaldet af de mange udfordringer i hans liv.

Niels forklarer det selv på denne måde:

- Jeg blev skilt, og kort tid efter døde min far af kræft. Jeg drak en hel del på det tidspunkt, og som rosinen i pølseenden fik jeg at vide, at jeg havde KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom). Jeg røg jo over 20 cigaretter om dagen, og det har jeg gjort i 50 år. Jeg var SÅ langt nede, fortæller Niels, der er 62 år og bor alene lidt uden for Køge i farens gamle hus.

 

Motivationen til at stoppe med at ryge

Med mange udfordringer i livet, kan det være rigtig svært at få øje på motivationen for at stoppe med at ryge.

På trods af Niels’ minimale chancer for et rygestop, tog han alligevel tyren ved hornene.

Niels gik til lægen og opdagede, at han havde KOL. Lægen sendte ham på rygestopkursus hos Charlotte i Sund Zone, fortæller Niels, og han fortæller videre:

- Charlotte fik mig til at se, at jeg havde noget at leve for. Jeg ville jo gerne blive ved med at se mine børn. Så jeg blev nødt til at holde op med at ryge, simpelthen.

Jeg kunne jo slet ikke hente en kurv med brænde før. Nu gør det mig ikke noget. Jeg har også cyklet ned til Sund Zone, det var helt udelukket før. Jeg kan virkelig mærke effekten nu,af at jeg ikke har røget i fem måneder. Og så kan jeg også se det på kontoen. Det er helt mærkeligt stadig at have penge på kontoen midt på måneden. Nu bliver de ikke brugt på cigaretter – og heller ikke så meget på øl, for jeg drikker næsten ikke længere. Mit mål er, at jeg vil spare sammen til en ferie på Skt. Thomas. Det vil jeg SÅ gerne.

Det har jeg drømt om længe. Det er lige som om, jeg er blevet genfødt”.

 

Om at arbejde med rygestop

Charlotte Baeré, der er rygestoprådgiver og projektkoordinator i Sund Zone, forklarer, hvad der sker, når en person kommer på rygestopkursus i Sund Zone:

- Et rygestop starter ofte lang tid før, man egentlig stopper med at ryge.Man skal i de fleste tilfælde overveje det mange gange, og når man kommer her hos os i Sund Zone, er det meget forskelligt, hvor man er i den proces. Vi har nogen på holdet, der overvejer at stoppe, og andre, der har været røgfrie i mange år.

 

Den motiverende samtale

På rygestopkurserne i Køge Kommune arbejdes der efter to samtaleformer:

  • Den motiverende samtale
  • Du bestemmer

Principperne i samtaleformerne handler om, at personen der ønsker at stoppe med at ryge, opdager sine egne styrker og ressourcer, og selv finder frem til sine løsninger.

En grundpille i samtaleformen handler også om forståelse og empati for personens situation og opfattelse.

Køge Kommune har stor succes med denne form for rehabilitering, fortæller sundhedskonsulent Henrik Borggren, og fortsætter:

- Efter et halvt år er 30 – 40 procent af rygestopkursisterne stadig røgfrie. Det er rigtig gode tal, og det skyldes helt sikkert vores tilgang til det menneske, der kommer ind ad døren. Det er på rygerens betingelser.

 

En fremtid med rygestop

Efter sit rygestop har Niels en drøm om at hjælpe andre:

- Jeg kommer stadigvæk i Sund Zone hver anden onsdag, men nu kommer jeg mest for de andres skyld. For at hjælpe dem.

Jeg overvejer at holde foredrag om rygestop. De andre spørger mig jo, hvordan jeg er holdt op med at ryge. De synes, det er så flot. Og det er da et klap på skulderen.

Jeg vil redde så mange som muligt, tænke på fremtiden og bruge det her til noget positivt. Jeg siger, hvis jeg kan stoppe med at ryge, så kan du også!, lyder Niels’ afsluttende

opfordring. Har du også i lang tid overvejet om du skulle holde op med at ryge?

Få hjælp til rygestop her

Kategori: