×
×

På EUX med en robot

Ea er 20 år og så hårdt ramt af astma, at hun må bruge en robot for at kunne gennemføre sit studie. Robotten sørger for, at Ea kan være med til timer, selvom hun er indlagt eller til kontrolundersøgelser.

De sidste tre år har den nu tyveårige Ea tilbragt mellem syv og 20 dage hver eneste måned på hospitalet enten fordi hun er indlagt, skal have medicin eller er til kontrolbesøg. Hendes astma er så voldsom, at hun på de tre år har været indlagt på intensiv 6 gange. Robotten gør, at hun alligevel er i stand til at tage en uddannelse.

”Nogle gange, når jeg har været rigtig syg, så er det 14 dage ad gangen og derved har jeg svært ved at følge med. Siden jeg fik robotten, har jeg allerede været indlagt én gang, og der har robotten gjort, at jeg faktisk kunne følge med i undervisningen og være med i skolen,” fortæller Ea.

Ea læser EUX i Viborg – og her skal man formelt set være tilstede for at få lov at gennemføre. Det har allerede én gang medført, at Ea blev smidt ud af skolen. Men på grund af robotten kan Ea nu være fysisk fraværende uden at det tæller som fravær. Hvilket giver god mening ifølge Ea:

”Ja, for jeg kan følge med og jeg kan få de vigtige informationer fra lærerne. Jeg kan følge med på tavlen og følge med i gruppearbejde. Jeg kan sådan set det hele. Jeg kan også være med i frikvartererne. De andre plejer at være søde, at sætte mig ned på gulvet, når de skal i kantinen.”

Robotten skaber ro 

Risikoen for at miste vigtige timer har tidligere presset Ea til at vente med at melde sig syg til sidste øjeblik. Det behøver hun ikke længere. Det skaber ro både psykisk og i forhold til behandling.

”Før kunne jeg godt finde på at trække den 4-5 dage før jeg ringede til lægen og sagde, at jeg ikke kunne få luft. Nu kan jeg komme afsted noget før, og så kun være indlagt 4 dage i stedet for måske 10 dage før.”

Det er godt for behandlingen. Men det er også i høj grad godt for humøret. Astmaen har allerede på mange måder udelukket Ea fra et normalt ungdomsliv. Det har gjort sygdomsforløbet endnu tungere, at de mange indlæggelser og kontrolbesøg er sket på bekostning af uddannelse og socialt liv.

”Lægerne mener også, at jeg har haft en depression – pga. astmaen. Det ødelægger ret meget – altså det med ikke at kunne møde i skolen. Den del er jeg sluppet for efter jeg har fået robotten. Den med at være bange og nervøs. Hvis jeg så bliver syg, så ved jeg, at jeg ikke bliver smidt ud af skolen, for jeg kan følge med og lave mine ting. Skolen har heldigvis taget imod den med åbne arme. Så det er jeg rigtig glad for”

Robotten er bedre end et almindeligt videoopkald

Eas robot er en såkaldt telepresence-robot, som hun har fået gennem Lungeforeningen. Robotten består af en mobiltelefon på hjul og fungerer i princippet som et almindeligt video-opkald. Den store forskel ligger i, at man kan bevæge sig.

”Man kan vende sig om, når der er nogle der snakker. Man er ikke afhængig af, at nogen skal gøre det for en. Det giver en meget større fornemmelse af, at man er tilstede. Man kan også se atmosfæren rundt om, så man kan se, hvor tingene kommer fra.”

Ea fortæller, at hun ovenikøbet bliver mindre træt, når hun er på via robotten, fordi hun har mulighed for at sidde i ro, når der er larm. Men det vigtigste er, at hun kan være med.

”Jeg stresser ikke over at have astma mere. Det hjælper nok også på min sygdom, da stress godt kan påvirke astma. Så jeg er rigtig glad for at have fået en robot. De har taget godt imod den på skolen. Eleverne har også. Når jeg kører rundt nede på gulvet, så kalder de mig lille Ea” siger hun og lyser op i et smil.

Lungeforeningen tilbyder gratis telepresence-robotter til alle børn og unge, der er ramt af en lungesygdom. Tilbuddet er muligt, fordi Lungeforeningen har fået midler fra Nordea-fonden og Danske Handicaporganisationer.

Du kan læse meget mere om Lungeforeningens robotter på lunge.dk/robot

 

 

Kategori: 
Udgivelsestidspunkt: 
Torsdag, februar 24, 2022