×
×

Rasmus og Pia har astma og deltager i forskningsprojekt

Forskningsprojektet REPLACEs formål er at vise, om astma-patienter kan erstatte deres brug af forebyggende medicin med hård træning. For at komme konklusionen nærmere, er forskerne afhængige af mennesker som 23-årige Rasmus og 66-årige Pia, der begge har investeret tid og kræfter i projektet.

Det er altid godt at få gratis træning, få rettet sin medicin til og få målt sine kondital. Dertil kommer den fysiske velvære, fordi vi lever sundere.

Pia, 66- årig astma-patient

Igennem 6 måneder har de to lagt vejen for Frederiksberg Hospitals træningslokaler tre gange ugentligt, for at hoppe på spinningcyklen til højintensitetstræning. Det kræver tid at deltage i et forskningsprojekt, og det kan også godt være hårdt – men træningen
er gratis, og Pia og Rasmus er enige om, at det er det hele værd.

– Det var sgu lidt hårdt nogle gange, når jeg mødte på universitetet klokken halv ni efter spinning mellem klokken 7 og 8, men man vænner sig til det, og det er fedt at give den gas, fortæller Rasmus.

Meget tyder på, at træningen har haft en effekt. Rasmus klarer interviewet fra sin cykel, og det hører man ikke på hans vejrtrækning.


Gratis træning
Rasmus og Pia har begge deltaget i forskningsprojekter tidligere. Det var igennem tidligere kontakter, at de blev spurgt, om de ikke også ville deltage i REPLACE. De havde ingen betænkeligheder ved at sige ja.

– Det er altid godt at få gratis træning, få rettet sin medicin til og få målt sine kondital. Dertil kommer den fysiske velvære, fordi vi lever sundere, forklarer Pia.

Undervejs i forløbet skal forsøgspersonerne igennem seks fysiske undersøgelser. Rasmus fremhæver også de grundige undersøgelser som en af fordelene ved at deltage i et forskningsforløb.


Vil du deltage i forskning igen?

- Ja helt sikkert! Jeg har jo astmasymtomer, så det er sjovt at tage del i noget, der fremmer viden på området, siger Ramus, 23 år. 

- Ja! Jeg har sagt til Anders (læge og ph.d. studerende på projektet), at han bare skal sige til, Pia, 66 år. 

 

Om REPLACE
REPLACE-projektet, der er i sin afgørende fase, blev påbegyndt i oktober 2017 og skal dokumentere, om fysisk træning kan erstatte medicin som behandling af astma. Læge og ph.d.-studerende Anders Pitzner-Fabricius har sat studiet op i samarbejde med professor Vibeke Backer og professor i fysioterapi Marius Henriksen. De første 50 deltagere har gennemført det 6 måneder lange forløb, og resultaterne giver fortsat anledning til at tro, at patienter med astma kan have glæde af hård træning.

Formålet med projektet er at belyse, om astma-patienter kan erstatte deres brug af forebyggende medicin med hård træning. Et afsluttet studie fra samme forskningsenhed tyder på, at astmasymptomerne kan reduceres med 50%.

Kategori: