×
×

Svækkede lunger stopper ikke Frederikke

Printer-friendly version

På trods af flere sygdomme og en lav lungefunktion, lever Frederikke et godt børneliv. Da COVID-19 sidste år spændte ben for Team Rynkeby Skoleløbet, lavede Frederikkes familie deres eget løb for at samle penge ind til Børnelungefonden.

Frederikke går i skole, kan lide at cykle, lege med sine venner og gå til gymnastik. Det lyder umiddelbart som et helt alminde­ ligt børneliv. Men Frederikke har haft en mere hård start på livet end de fleste. Hun er født for tidligt med fire hjertefejl, og fik efter en operation beskadiget sit lungevæv. I tre måneder lå hun i respirator, og de første leveår foregik isoleret fra familie og venner.

Dengang kendte samfundet ikke til afstand og håndsprit. Derfor satte Frede­ rikkes mor Pernille Hviid et badge på barnevognen, hvor er stod ”hold afstand”, for at undgå, at Frederikke blev smittet med virus og infektioner.

Under coronapandemien har folk lært, hvor hårdt det er at være isoleret, men det tænkte de ikke over, dengang Frederikke var lille. Vi kunne ikke kramme familien, Frederikke kunne ikke se dem, hun gerne ville, og vi kunne ikke planlægge ferier. Vi skulle hele tiden være tæt på Rigshospitalet, fortæller Pernille. 

 

En energigivende fighter

I dag er Frederikke 12 år gammel. Spørger man hende, hvordan hun mærker til sin nedsatte lungefunktion i dag, svarer hun:

Det kan jeg ikke mærke. Men det værste er alt medicinen.

Frederikke får nemlig både astma­ medicin og en dosis penicillin hver anden dag for at undgå alvorlige lungebetændel­ ser. Ilten er hun til gengæld vokset fra.

Frederikke har også en genfejl, der bl.a. giver hende en form for knogleskørhed, nedsat hørelse og syn. Alligevel er der ikke noget, der slår hende ud. Da COVID­19 kom til Danmark, og Frederikke måtte bli­ ve hjemme fra skole, var det hårdt for den livsglade pige at være væk fra sine klasse­ kammerater. Derfor cyklede hun med sin mor hen til skolen for at cykle sammen med sin klasse, med afstand og frisk luft.

 

Team Rynkeby Skoleløbet hjælper med at synliggøre, at børn kan have syge lunger
Frederikke har deltaget flere gange i Team Rynkeby Skoleløbet sammen med sine forældre og lillebror. Sidste år blev løbet aflyst på grund af coronapandemien, men det stoppede ikke familien. Pernille lagde et billede af Frederikke og hendes lillebror Hugo i løbetøj på Facebook for at samle penge ind til Børnelungefonden.

Familien samlede tæt på 8.000 kroner ind, og Frederikke og Hugo fik tilsammen løbet 10 kilometer på den time, løbet stod på.

For Pernille betyder det meget, at ini­ tiativer som Team Rynkeby Skoleløbet støtter forskning i kritisk lungesyge børn.

Generelt oplever jeg, at mange ikke ved, at lungesygdomme ikke kun handler om KOL, men at børn også kan have syge lunger. Derfor er det vigtigt at skabe opmærksomhed omkring det.

Læs mere om årets løb her

Kategori: