×
×

5 gode råd til et godt indeklima


Printer-friendly version

Et godt indeklima og en god luftkvalitet inden døre er altid godt, men det er især godt, hvis du er lungesyg, har følsomme luftveje eller har små børn i huset.

Vidste du? At størstedelen af den luft, du indånder i løbet af en dag, kommer fra luften i dit hjem, på dit arbejde og i offentlige rum. I en tid med COVID-19 og en årstid, hvor vi trækker mere og mere inden døre, er et godt indekilma og en god luftkvalitet ekstra vigtig. Få 5 gode råd til et godt indeklima. 

Følg de 5 gode råd til et godt indeklima.

 1. Luft ud
  Sørg for at lufte ud mindst 4 x 10 minutter hver dag. Vinduer på klem er ikke nok. Lav gennemtræk – også selv om du bor på en trafikeret vej. Undgå myldretidstrafikken, hvis du kan og luft ikke ud, hvis din nabo har tændt for brændeovnen.
   
 2. Undgå af sprede mados
  Brug altid emhætte og rens filteret jævnligt. Luk døre til soveværelser og børneværelser, når du laver mad. Partikler fra madlavningen spreder sig på få minutter til hele huset og bliver hængende i luften i adskillige timer. Husk at lufte ud, når du er færdig med madlavningen.
   
 3. Gør hyppigt rent
  Sørg for at gøre rent hyppigt – støv skal fjernes en gang om ugen. Anvend få og miljømærkede rengøringsmidler. Indret dit hjem rengøringsvenligt og gør hovedrent en gang om året.
   
 4. Ryg ikke indendørs – heller ikke e-cigaretter
  Rygning indendørs er heldigvis ikke så almindeligt længere. Det er vigtigt, for rygning skader ikke kun, mens man ryger. De skadelige partikler hænger i luften lang tid efter.
   
 5. Undgå stearinlys eller brug dem med omtanke
  Brug alternativer til levende lys som fx LED lys eller brug stearinlys med omtanke og husk, at slukke udenfor eller med gammeldags lyseslukker eller med fingrene, så de ikke oser længe efter, at de er blevet slukket. 

Kilde: Torben Sigsgaard, professor, Ph.D. på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen

 

Få mere viden
Kontakt Lungeforeningens rådgivning
COVID-19 og indeklima - stort fokus på luftbåren smittespredning