5 gode råd til et godt indeklima | Lungeforeningen
×
×

5 gode råd til et godt indeklima


Printer-friendly version

Et godt indeklima og en god luftkvalitet inden døre er altid godt, men det er især godt, hvis du er lungesyg, har følsomme luftveje eller har små børn i huset.

Størstedelen af den luft, du indånder i løbet af en dag, kommer fra luften i dit hjem, på dit arbejde og i offentlige rum.

Følg de 5 gode råd til et godt indeklima.

 1. Luft ud
  Sørg for at lufte ud med gennemtræk i 2 X 5 minutter hver dag.
  Hvorfor? Fordi luften indenfor faktisk kan være mere forurenet end luften udenfor. Sørg derfor for, at luften bliver skiftet hyppigt ud. Der skal gennemtræk til. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
   
 2. Gør hyppigt rent og begræns brugen af stearinlys
  Fjern støv en gang om ugen, og indret dit hjem rengøringsvenligt. Brug færre stearinlys. Fyrfadslys soder mindre end andre lys.
  Hvorfor? Fordi en del kemikalier binder sig til støv. Derfor skal støvet fjernes hyppigt. Husk at slukke dine stearinlys med omtanke. Udenfor er allerbedst, men ellers med gammeldags lyseslukker eller med fingrene, så de ikke ryger længe.
   
 3. Sluk for elektronikken
  Tænk over, hvor du placerer elektronisk udstyr, og slut det efter brug.
  Hvorfor? Fordi når elektronikken bliver varm, frigives der en række kemikalier til indeluften. Specielt i små rum, hvor du sover eller opholder dig meget, kan det give problemer med indeklimaet.
   
 4. Brug produkter korrekt
  Følg altid brugs- og doseringsvejledninger, og undgå at spraye indenfor.
  Nogle af de højeste og mest sundhedsskadelige koncentrationer af kemikalier i indeklimaet forekommer, når vi bruger produkter indendørs- også rengøringsprodukter. Spray dine nye sko og imprægnér din nye sofa udenfor.
   
 5. Madlavning
  Brug altid emhætte. Og husk at rense/skifte filteret jævnligt.
  Luk dørene til soveværelser og børneværelser, når der laves mad.  Partikler fra madlavningen spreder sig på få minutter til hele huset og bliver hængende i luften i adskillige dage.

Kilde: Miljøstyrelsen og videnskab.dk

 

Få mere viden
Kontakt Lungeforeningens rådgivning

Kategori: