×
×

Hvordan kan det være, at jeg ofte hoster mere og bliver forpustet i nærheden af brændeovne og stearinlys?

Spørgsmål

Hvordan kan det være, at jeg ofte hoster mere og bliver forpustet i nærheden af brændeovne og stearinlys? Og hvordan får jeg sagt på en pæn måde, når jeg er ude, at jeg ikke kan tåle det?

Svar

Svar fra Torben Sigsgaard, professor miljø og luftforurening ved Aarhus Universitet

Det er ikke unormalt, at du oplever gener i dine lunger, når du er i nærheden af os fra brændeovne og stearinlys. Røgen fra brændeovnen indeholder irriterende og kræftfremkaldende stoffer, som ingen af os har godt af at indånde. Der findes små fine partikler i røgen, som især er til gene for dig med luftvejsproblemer. Ved stearinlys vil du især mærke generne, hvis det trækker, eller når lysene slukkes. Det er vigtigt, at det levende lys bliver slukket uden for stor røgudvikling. Luft altid ud med gennemtræk i 5 minutter efter at lysene er slukket. Det vil fjerne osen uden, at der bliver for koldt i stuen bagefter.

Med hensyn til at være gæst, vil jeg anbefale dig at være ærlig omkring de gener, du oplever, så værten har mulighed for at tage hensyn. Måske ved værten ikke, at du har en lungesygdom, da mange typer af lungesygdom ikke nødvendigvis kan ses. Og det er jo netop for at hygge om dig som gæst, at brændeovnen buldrer, og stearinlysene blafrer.

Træffes ved at ringe til rådgivningen på 52 14 41 86.

 

→ Se mere om partikler fra stearinlys, brændeovne, støvsugere og rygning: lunge.dk/partikler