×
×

Julen forværrer astma

Spørgsmål

Mine børns astma blev forværret i julen sidste år. Jeg spekulerer på, om det var de mange stearinlys og grantræet i stuen? Hvad vil I anbefale, at man gør i juletiden for at forebygge, at børnenes astma bliver værre?

Svar

Svar fra Torben Sigsgaard, professor, Miljø og indeklima

Lys og stegeos kan helt sikkert genere luftvejene, og derfor er det vigtigt at holde fokus på et godt indeklima – især i julen.

I Danmark har vi rekord i stearinlyshygge, og vi fyrer gennemsnitligt op mod 3,5 kilo lys af om året. Et godt råd er at undgå stearinlys, eller i hvert fald begrænse det. I dag findes der batteridrevne lys, som til forveksling ligner levende lys. Vil du passe godt på lungerne, kan du med fordel bruge disse.

Vælger du alligevel levende lys, så undgå mange generende stoffer i osen ved at vælge svanemærkede lys, og undgå duft-, gele- og glimmerlys. Fyrfadslys soder mindre, men det kommer naturligvis an på, hvor mange du tænder. Stearinlys soder især hvis det trækker, eller når lysene slukkes. Derfor er det vigtigt, at lysene slukkes uden stor røgudvikling, og at du efterfølgende lufter ud.

Vil du have et juletræ indendørs, så begræns tiden. Tag det f.eks. ind den 23. december, og stil det ud igen den 25. december. Og sørg for at holde et sundt indeklima. Generelt er det vigtigt at lufte ud flere gange om dagen med gennemtræk, gerne 5 minutter ad gangen, helst 10. Endelig vil jeg opfordre dig til at være ærlig om de problemer, I har med f.eks. lys, når I er gæster i andres hjem. Kun på den måde har værten jo mulighed for at tage hensyn. Måske ved værten ikke, at dine børn har en lungesygdom - nogle lungesygdomme kan jo ikke ses - og har måske fyret op i brændeovnen og tændt stearinlys for at hygge om dig!

→ Du kan læse meget mere om et godt indeklima på www.lunge.dk/indeklima