×
×

Kan jeg få førtidspension?

Spørgsmål

Jeg er 55 år og har KOL. Min lungekapacitet er 30 procent, og jeg vil enormt gerne have en førtidspension. Min sagsbehandler har fortalt mig, at man ikke får førtidspension før man er så syg, at man slet ikke kan varetage noget job. Jeg er uddannet i forretning, og jeg orker ikke at tænke på at skulle stå i butik igen. Hvad har jeg ret til? Jeg er så ked af det og urolig over situationen. Jeg lever alene.

Svar

Svar fra Susanne Kitaj, socialrådgiver

Tak for din henvendelse om job og førtidspension. Jeg får ofte spørgsmål fra vores medlemmer om præcis dette emne.

For år tilbage blev rammerne for at få tildelt førtidspension ændret. Det medførte, at flere mennesker med sygdom skal hjælpes til at bruge den erhvervsevne, de har tilbage. Kommunen skal derfor være behjælpelig med at finde ud af, hvad og hvor meget du som syg magter. Jeg tror, at din sagsbehandler gerne vil undersøge og støtte dig i at få et fleksjob, som vil være relevant for dig.

Man skal i udarbejdelsen af en plan for dig tage hensyn til, hvad du kan magte. Det kan være, at I sammen skal tænke i, hvad der kan være muligt for dig med dine erfaringer og uddannelse på arbejdsmarkedet, koblet til din fysiske formåen. I fleksjob tages der hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset, og opgaver og arbejdstid tilpasses dig. I den forbindelse kan det være godt at tænke i lidt andre måder at bruge sin erfaring på.

Selve fleksjobbet er midlertidigt, og hvert femte år vurderer man, om din arbejdsevne er blevet bedre eller dårligere. Lønnen afstemmes efter dit timetal, og man suppleres op til max ca. 30.000 om måneden, alt efter den hidtidige indtægt. Så du kan ikke komme over din hidtidige indtægt i fleksjobbet.

Ring gerne til mig i Lungeforeningens rådgivning, hvis du har brug for yderligere uddybning.

Du kan ringe hver tirsdag og fredag fra kl. 10– 12 på telefon 52 14 41 86.