×
×

Glædelig jul og godt nytår

Sidst opdateret: 
22-12-2020

På vegne af alle os i Lungeforeningen ønsker vi alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Lungeforeningen har nu over 25.000 medlemmer, og det har været helt afgørende, at så mange mennesker har støttet og bakket op om Lungeforeningens arbejde i årets løb.

Et anderledes og et ualmindeligt hårdt år er ved at gå på hæld. Mange spørgsmål om lungerne er kommet på danskernes læber i år. Hvad er åndenød? Hvad betyder det at komme i respiratorbehandling? Hvordan smitter COVID-19? Og mange har spurgt sig selv: Hvor blev den hverdag af, jeg kendte før corona-pandemien? Vi er nu endeligt på vej mod et lovende vaccinationsprogram og mod lysere tider.

Hele Danmarks ’hverdagens helte’
2020 blev også året, hvor fagpersoner med vigtig viden om lungerne er kommet helt i front. Lungemedicinere, - fysioterapeuter og - sygeplejersker blev endeligt hele Danmarks ’hverdagens helte’, som de altid har været for os. De stod og står midt i smitten sammen med rengøringsmedarbejdere og portører og har udvist et kæmpe mod. Vi har stor respekt for dette vigtige arbejde, som bygger på faglighed og videnskab.

Til trods for et svært og anderledes år, har 2020 også budt på flere højdepunkter for lungerne: 

  • 700 % flere end sidste år fik råd og vejledning i Lungeforeningens rådgivning i en svær tid. Derudover lykkedes det at nå ud med oplysning, viden og råd via et ekstremt højt presseniveau, over 900.000 sessioner på Lunge.dk og udgivelser af særmails om lunger og COVID-19.
     
  • Team Rynkeby Fonden gav med hele sin styrke og gå-på-mod ikke op, da årets Skoleløb til gavn for Børnelungefondens arbejde for kritisk lungesyge børn blev aflyst på grund af COVID-19. I stedet for blev Hjemmeskoleløbet 2020 afholdt. Det gav energi og opmuntring, men ingen forskningsuddeling i dette år,
     
  • Da smittetallet steg i sensommeren, særligt blandt unge, lancerede Lungeforeningen kampagnen #Hvem deler du spyt med målrettet unge mennesker. Formålet var at inddæmme smitten og få hygiejne på dagsordenen. Kampagnens hovedfilm blev vist over 1,85 mio. på sociale medier. Nøjagtig som for 119 år siden, hvor Lungeforeningen blev stiftet for at bekæmpe tuberkulosen.

2020 har været et år fyldt med forandring, bekymring og afsavn. Men det har også været et år, der tydeligt viser, hvor vigtigt det er at stå sammen. Derfor vil vi gerne takke vores medlemmer og samarbejdspartnere for at stå sammen med Lungeforeningen og kæmpe for sundere lunge – hele livet. 

Lungeforeningen holder juleferie og er tilbage igen 4. januar, og vi lover at klø på for lungesagen i 2021.

Stjernedrys og ønsket om en glædelig jul og et lykkebringende nytår.

Torben Mogensen, bestyrelsesformand og Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen