×
×

Husk at lufte ud

Børn bliver udsat for deres egne prutter i søvne - i forskningens navn

TV2.dk 31. marts 2018 og TV2 Nyhederne 31. marts kl. 18.00:

I Aarhus overnattede grupper af 10- til 12-årige børn i påskeferien i et lufttæt klimakammer på Aarhus Universitet. Her målte forskerne deres nattesøvn og mængden af affaldsstoffer fra prutter, sved og udånding.

Børnene bliver udsat for forskellig luft om natten, og næste dag tester forskerne, om børnene har sværere ved at lære noget, hvis de har sovet i et rum med for dårlig luft. Det sker blandt andet ved at måle børnenes reaktionshastighed.

 - Det interessante er jo, at vi alle sammen skal sove, og børn skal lære næste dag, men vi ved faktisk ikke, om hjernen bliver renset ordentligt om natten, hvis der er dårlig luft i rummet. Det er dét, vi undersøger, siger Torben Sigsgaard, rådgiver i Lungeforeningen og professor, ph.d ved sektion for Miljø, Arbejde og Sundhed på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet til TV2.

Forsøget vil også undersøge, om det alene er den kuldioxid, som børnene udånder, der gør koncentrationen og indlæringen dårlig, eller om det er kuldioxid i kombination med andre såkaldte bioinfluenter, som fx prutter.

 

Husk at lufte ud

Forsøgene er ikke færdige, men allerede nu har forskerne et godt råd.

- Vi anbefaler, at man ikke lukker døren ind til børneværelset, for så er der i hvert slet ikke nogen former for udluftning - og det er der en tendens til, at man gør, fordi man er bange for at vække sine børn om aftenen, når nu de endelig er faldet i søvn, siger Torben Sigsgaard.

Derudover gælder dét råd, som de fleste allerede kender, men måske ikke altid får gjort: At lufte ud i børne- og soveværelset inden en god nats søvn. 

Læs hele nyheden Børn bliver udsat for deres egne prutter i søvne - i forskningens navn på TV2.dk 

 

Læs mere

Få gode råd om indeklima her

Du kan skrive til Torben Sigsgaard i Lungeforeningens rådgivning

Hør Peter Lund Madsen, læge og hjerneforsker, om indeklima, CO2 og udluftning