×
×

Hver 10. elev på erhvervsskoler har nedsat lungefunktion

Sidst opdateret: 
25-01-2021

3F og Lungeforeningen har målt lungefunktion på 2.000 elever på danske erhvervsskoler siden 2018. Nu er hver 10. blevet anbefalet en tur til egen læge.

Et arbejdsliv med røg, støv og forurening kan være dødsensfarligt. 

Derfor har 3F og Lungeforeningen siden 2018 turneret på 39 danske erhvervsskoler med projektet ‘Friske lunger i arbejde’ og talt med elever om deres arbejdsmiljø og rygevaner. 

Men hvordan overbeviser man en 16-årig om kvitte smøgen, når man først kan mærke konsekvenserne som 65-årig? 

Man taler om lungerne. 

- Vi ved, at alt for mange 3F’ere desværre har syge lunger. Det skal vi forebygge, når de unge mennesker er på vej til samme arbejdsliv, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Og det er netop både arbejdsmiljøet og rygningen, der i kombination er en farlig cocktail. 

- Når vi kommer ud på erhvervsskolerne, har alle hørt, at det er usundt at ryge. De klapper næsten ørene i, når man taler om rygestop. Men værnemidler, arbejdsmiljø og lungerne kan vi godt tale med dem om, siger projektleder i 3F Una Arnbjørn. 


Starter på skolen 
Og det er især elever på erhvervsskolerne, der ryger. 

Ifølge Røgfri Fremtid, der hører under Kræftens Bekæmpelse, ryger cirka 12 procent af gymnasieeleverne dagligt. For erhvervsskolerne gælder det 37 procent af eleverne. 

- Lærerne ser, at elever begynder at ryge, når de starter på skolen. Det er lidt ærgerligt, at de også lærer det på skolen, siger Una Arnbjørn. 

Og forskellen fortsætter op i årene. Af voksne med videregående uddannelser ryger cirka 7 procent dagligt, hvorimod 25 procent af de kortuddannede ryger.

- Man har længe ikke måttet ryge på gymnasier, men det må man gerne på erhvervsskoler. De er tit koblet sammen med et AMU-center, hvor der er ældre studerende, der ryger, siger hun. 

Ifølge Anne Brandt kan man se, at de unge “inspirerer” hinanden til at ryge. Det er en hurtig måde at blive en del af et fællesskab.

- Måske har mester også en cigaret i hånden, og der kan være noget med rollemodeller, vi skal fokusere på, siger hun. 


Forstærker-effekten 
Medlemmerne i 3F arbejder i job med “støv, støj og møg”, som professor ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard udtrykker det. 

Derfor er det afgørende, at de unge bliver gjort opmærksom på, at arbejdsmiljøet på deres kommende arbejdsplads kan eksponere dem for farlige partikler, gasser og dampe.

- Går man ud i et arbejde, hvor der er støv, gas eller røg til stede, og samtidig er ryger, kan de ting forværre hinanden, siger han. 

Effekten kalder man ifølge professoren en “synergi-effekt”, også kendt som en forstærker-effekt, fordi rygningen i samspil med små partikler fra for eksempel støv kan skade lungerne gevaldigt igennem et langt arbejdsliv. 


Ødelagte “miljølunger”
Og konsekvensen opdager man typisk først, når man er i midten af 60’erne. Her ser lægerne mange “miljølunger” og KOL-patienter, som ikke har søgt lægehjælp i tide. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på, om man har tegn på begyndende lungesygdom.

Dette viser sig typisk som pibende, hvæsende vejrtrækning efter arbejdstid eller morgenhoste med opspyt.

- Miljølunger er ødelagte, og derfor har man ikke den ekstra lungekapacitet, man skal have, hvis man får en lungesygdom, om det så er covid-19 eller lungebetændelse, siger han. 

Torben Sigsgaard påpeger, at han har mødt mange rygere, der ikke troede, at værnemidler såsom masker og god udsugning var nødvendigt, også selvom de havde symptomer, da de regnede dette som en del af det “at være ryger”. 

- Det er jo i virkeligheden dem, der ryger, der skal passe ekstragodt på sig selv, hvis de vil undgå KOL, siger han. 


Nødvendigt med forbud 
Lungeforeningen er ikke i tvivl om, hvordan man kommer problemet til livs foruden viden om lunger. 

- Det er forbud. Rygeloven skal have arbejdspladser røgfrie, og arbejdsgiverne skal sørge for et arbejdsmiljø, der minimerer partikelforurening, siger hun. 

Derfor var Lungeforeningen også tilfredse, da et flertal i Folketinget vedtog røgfri skoletid på ungdomsuddannelser – herunder erhvervsskoler – i 2021. 


3F: Husk masken, glem smøgen 
Næstformand i 3F, Tina Christensen, håber, at projektet har sat en tyk streg under, hvor vigtige elevernes lunger er for deres livskvalitet. 

- Der er alt for mange 3F’ere, som har nedsat lungefunktion, og mange er ikke klar over det. Hvis projektet kan medføre, at vi får påvirket de unges viden og vaner, så vil dette billede ændre sig på sigt, siger hun. 

Især øvelserne, som projektet i samarbejde med Dansk Firmaidræt fik stablet på benene, gjorde indtryk på næstformanden. 

- Eleverne mærkede på egen krop, hvordan det er ikke at få ilt nok – illustreret gennem kun at trække vejret gennem et sugerør og lukke for næsen. Det tog pusten fra selv de stærkeste, og de fik en aha-oplevelse af, hvad lungerne betyder for hele kroppen, siger hun. 

Et godt råd til de unge (og gamle) 3F’ere fra Tina Christensen: 

- Husk masken, og glem smøgen! Vi vil så gerne have, at de bliver lidt længere... for der er hårdt brug for kloge, dygtige og fagstærke håndværkere, siger hun.

LÆS OGSÅ

Nu skal det være slut med at skade børn og unges lunger

3F vil forebygge rygestart på erhvervsskoler