×
×

Lungeforeningen fylder 120 år

Sidst opdateret: 
20-01-2021

I over et århundrede har Lungeforeningen kæmpet for lungesagen. Oprindeligt blev foreningen stiftet for at bekæmpe den smitsomme lungesygdom tuberkulose, men senere blev fokus på alle lungesygdomme. Midt i en corona-pandemi er forskning, forebyggelse og patientstøtte på lungeområdet mere aktuelt end nogensinde. 

I 1901 blev "Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse" stiftet for at bekæmpe tuberkulosen, som dengang hærgede i Danmark med over 6.000 nye tuberkulosetilfælde om året i Danmark. Det lykkedes dengang at inddæmme smitten blandt andet ved hjælp af oplysningskampagner og ved at engagere danskerne til at ændre adfærd med særligt fokus på hygiejne f.eks. med skiltete ’Spyt ikke på fortovet’-skilte. 

Senere skiftede fokus til alle lungesygdomme hos børn, unge og voksne,og foreningen skiftede navn til det Lungeforeningen. Over 600.000 danskere lever med en kronisk lungesygdom, og der er fortsat hård brug for bedre forebyggelse, bedre behandling og mere forskning på lungeområdet. 

Lungeforskningen blev ekstra vigtig under en corona-pandemi
Forskning er afgørende for at kunne sikre bedre forebyggelse og behandling af lungesygdomme i Danmark. Lungeforeningens forskningsfond er stort set alene om at yde støtte til kliniske forskningsprojekter inden for lungemedicin, og det er den eneste fond, hvor relevans for lungepatienter er et krav, når der skal ydes støtte til forskning.

Corona-pandemien har tydeliggjort, hvor vigtigt lungeforskningen er. Hør podcasten 'Forskningsfortællinger' fra Novo Nordisk Fonden, der stiller skarpt på den forskning og viden, som corona-pandemien har affødt. Jens Ulrik Stæhr-Jensen, professor og overlæge i lungemedicin på Herlev-Gentofte Hospital fortæller om sammenhængen mellem malariamedicin, antibiotika og COVID-19, og hvordan det er at forske under en pandemi. Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen, giver et indblik i, hvordan det har påvirket Lungeforeningens medlemmer at være i risikogruppen for COVID-19, men også om det øget fokus, der er kommet på lungeområdet på grund af COVID-19, som blandt andet har betydet en 700% stigning i Lungeforeningens rådgivning.

Der var mange lungepatienter, som pludseligt oplevede, at danskerne forstod, hvordan det er at være bange for at få åndenød og være indlagt. Danmark begyndte at interessere sig for lungeområdet. Vi oplevede, at det fantastisk dygtige personale på lungemedicinske afdelinger i hele landet blev kaldt til og udgjorde en massiv vigtig rolle i at finde løsninger på den her forfærdelige pandemi. 

Hvem deler du spyt med?
'Spyt ikke på fortovet'-skiltene fra tuberkulosens tid er for en stund blevet skiftet ud med hastaggene #HvemDelerDuSpyt med og #SpredKælighedIkke på sociale medier. Lungeforeningens kampagne Hvem deler du spyt med? målrettet unge i en corona-tid blev igangsat, da smittetallet blandt unge steg i Danmark. Lungeforeningens medlemmer er særligt udsatte i forhold til COVID-19, og det var derfor nøvendigt at igangsætte nytænkende initiativer fra Lungeforeningens side for at medvirke til at inddæmme smitten. Kampagnevideoen blev vist over 1,85 million gang med, 37.000 delinger, 69.000 interaktioner. 

Vi ville ikke gå på kompromis med vores over 119 års faglighed, troværdighed og ansvarlighed. Samtidigt var vi bevidste om, at vi var nødt til at tænke nyt og anderledes for at nå de unge. Derfor var det vigtigt at få ‘oversat’ kampagnen til vores medlemmer, så de ikke var et sekund i tvivl om, at kampagnen var iværksat for at passe på dem.

Lungeforeningen vil i løbet af hele jubilæumsåret 2021 sætte fokus på historiske highlights. 

Læs mere om Lungeforeningens historie