×
×

Medicinrådet siger NEJ til effektiv behandling – hårdt ramt patientgruppe ladt i stikken

Sidst opdateret: 
01-04-2022

I sidste uge kom Medicinrådet med den overraskende udmelding, at de ikke godkender Dupixent til behandling af svære næsepolypper.  Det lader en gruppe af patienter med alvorlige næsepolypper i stikken.

Medicinrådets nej har skuffet hårdtramte patienter, hvor behandlingsmulighederne er udtømte.

Det mener Kasper Aanæs, der er overlæge ved Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet. Han har flere patienter med svære næsepolypper, hvor næsespray og operation ikke har været tilstrækkeligt til at hjælpe dem. De har ventet på Medicinrådets afgørelse i håbet om en ny mulighed for bedring.

Også lungemediciner og formand for Dansk Lungemedicin Selskab, Ulla Møller Weinreich, er bekymret. Hun påpeger, at hvis de øvre luftveje, som næsepolypper er en del af, behandles dårligt, så komplicerer det behandlingen af de nedre luftveje. Det kan betyde forværring af både lungesygdomme som astma og KOL.  

Også i Lungeforeningen skuffer nyheden:

Næsepolypper er et område, vi også har fokus på her i Lungeforeningen. For vi støtter og rådgiver inden for alle lungesygdomme – og lungerne starter i næsen. Det er vi blevet ekstra opmærksomme på efter Covid-19, hvor mange har døjet med dårlig lugtesans. Luftvejssystemet starter helt oppe i næsen i de øvre luftveje og fører os hele vejen gennem luftrøret ned til de nedre luftveje og lander dybt ind i lungerne. Vi ved, hvor forpint, man kan være, hvis man ikke kan få næsepolypperne til at forsvinde med næsespray og operationer, lyder det fra direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, som fortsætter:

Vi taler om mennesker, der sover elendigt, har svært ved at trække vejret, fordi næsen er lukket helt til, har hyppig hovedpine og derfor alt for mange sygedage. Og så har vi slet ikke talt om den ringe lugtesans. Det forringer ens livskvalitet betragteligt, når du er afskåret fra et af menneskets centrale sanser. Du kan hverken dufte maden eller dig selv, og du kender ikke duften af din børn. Disse mennesker bør få al den hjælp, de kan få. Vi er hos Lungeforeningen er meget optaget af, at vi får lavet den korrekte diagnostik, og patienter vil få effektiv og målrettet behandling.

Forskere, klinikere og Lungeforeningen opfordrer til, at Medicinrådet vil genoverveje vurderingen af Dupixent til behandling af svære næsepolypper. Ikke mindst fordi Medicinrådet i deres tilbagemelding gør det klart, at de anerkender effekten af det biologiske lægemiddel, men vurderer, at det er for dyrt. Det til trods for, at det selvsamme lægemiddel allerede er godkendt til mennesker med svær astma og svær eksem.

Læs mere om næsepolypper her hos Lungeforeningen.

Specialister: Mange har problemer med at trække vejret gennem næsen, og alt for få henvises til hospitalet på Sundhedspolitisktidsskrift.dk

Dansk Lungemedicinsk Selskab (DLS) bakker op om kritikken: Lungemedicinere bakker op om øre-næse-halslæger efter kontroversiel afgørelse på Sundhedspolitisktidsskrift.dk

Ny effektiv, men dyr, behandling på vej til tusindvis af danskere og Lungemedicinere bakker op om øre-næse-halslæger efter kontroversiel afgørelse på Sundhedspolitisktidsskrift.dk