×
×

Røg fra brændeovne kan genere luftvejene

Sidst opdateret: 
01-11-2022

Der købes brændeovne, surfes billigt brænde og fyres op rundt om i Danmark. Lungeforeningen opfordrer til hensynsfuldhed.

Lige nu vidner lugten af brænderøg i villakvarterne om, at mange danskere bruger brændeovnen i stedet for den dyre gas- og elvarme. Især på vindstille aftenener ligger røgen tungt.

I Danmark er der ca. 750.000 brændeovne, hvilket svarer til, at omtrent hver tredje husstand har en brændeovn. Men brug af brændeovne kan give problemer, især for mennesker med lungesygdomme som KOL og astma. Derudover indeholder brænderøg giftige partikler, som øger luftforureningen og dermed udgør en sundhedsrisiko. Der er fundet sammenhæng mellem høje koncentrationer af partikler og øget forekomst af hjertekarsygdomme og luftvejslidelser, primært blandt ældre og personer, der i forvejen lider af luftvejs- og/eller hjertekarsygdomme. Man mener, at der er ca. 550 for tidlige dødsfald om året i Danmark som følge af partikler fra brænderøg (DCE - Nationalt center for miljø og energi, 2016).

Overvej brug af brændeovne - og fyr korrekt
Lungeforeningens direktør, Anne Brandt, opfordrer til ekstra omtanke, hvis man bruger sin brændeovn og især, hvis man bruger alternative varmekilder, fx lerpotter med fyrfadslys, som har været omtalt i medierne og som fagfolk advarer imod: 

Lige nu er det en meget svær situation for mange, som er klemt økonomisk af de høje energipriser. Alligevel vil jeg opfordre til, at man overvejer, om man kan komme udenom brug af brændeovne. Sådan en ovn øger luftforureningen og kan genere luftvejene. Desuden skal man også tænke på, at det er en potentiel risiko for ens egne raske lunger, som på sigt kan ende med at blive til syge lunger. 

Anne Brandt opfordrer desuden til, at man sætter sig godt ind i gældende regler og teknik, som kan mindske den farlige partikeludledning, når man bruger brændeovnen:

Vi ved f.eks., at man kan fjerne en stor del af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra brændeovnen i optændingsfasen, samt ved kun at bruge tørt træ til at fyre med. Det er vigtigt, at man gør alt, hvad man kan for at mindske udledningen, hvis man vælger at bruge sin brændeovn.


Værn om den gode dialog
At brænderøg giver anledning til nabostrid, er ikke nyt. Har man fx kritisk lungesygdom og i forvejen svært ved at få vejret, kan det være angstprovokerende at træde udenfor i luft, der er tæt og tung af røg - bl.a. fordi den øgede mængde partikler kan udløse akut forværring og i værste fald føre til indlæggelse:

Er man generet, vil jeg opfordre til, at man forsøger sig med en god dialog med naboen, som måske slet ikke er klar over, at skorstenen ryger meget. Måske fyrer naboen både med forkert teknik og forkerte materiale, og man kan i første omgang hjælpe med at henvise til relevante sider på nettet, hvor der er viden at hente. Er dialogvejen ikke farbar, kan man være nødsaget til at kontakte sin kommune, som er den myndighed, der tager sig af røgklager. 

Læs om korrekt optænding, brug af brændsel, lovgivning i forhold til brændeovne, klagemuligheder m.m på Miljøstyrelsens portal.