×
×

Børnelæge om dagen, ildsjæl om natten

Leder du efter en ildsjæl, skal du ikke lede længere. Børnelægen Morten Schrøder er medstifter af nonprofitorganisationen Børneliv, og han fortsætter ufortrødent med at søsætte frivillige initiativer for at gøre en forskel for børn og unge.
 

Lungehelten skifter kappe fra børnelæge om dagen til ildsjæl om aftenen. Sådan beskriver man bedst børnelægen Morten Schrøder, og selvom det lyder af meget med det store, frivillige engagement ved siden af fuldtidsjobbet som børnelæge, falder det ham ganske naturligt – og han kan slet ikke lade være.

– Børn er bare så gode at arbejde med. Og så er de simpelthen så gode til at blive raske, da de har et stærkt livsmod og en gejst, som man sjældent ser hos voksne. De er gode til at omstille sig, og det er så livsbekræftende, fortæller Morten Schrøder.

Lungehelten føler et stort ansvar for at gøre en forskel, hvor han kan, og syge børns livsmod og energi er generelt en kæmpe drivkraft i Mortens hverdag. Derfor er han ikke bange for at ty til handling for at gøre livet bedre for børn med sygdom. 

 

Kroppen i børnehøjde
En af Morten Schrøders store bedrifter er organisationen Børneliv, som han stiftede sammen med en håndfuld unge læger tilbage i 2014. Faktisk spirede ideen til Børneliv allerede, før de overhovedet var færdiguddannede.

– Vi var en flok unge læger, der havde et fælles ønske om at oplyse børn mere om krop og sundhed. Vi kunne se, at der var et hul i pensum på de danske folkeskoler om netop disse emner, og om hvordan man forebygger livsstilsygdomme og generelt etablerer gode og sunde vaner, siger Morten Schrøder.

Morten dykkede ned i området, og i sin søgen fandt han ud af, at lærere og pædagoger generelt ikke er klædt på til at handle optimalt i akutte situationer. Det affødte en drøm om, at både børn, unge og voksne ville blive mere oplyste om krop og sundhed. De store drømme og et uendeligt gåpåmod blev startskuddet til Børneliv. 

 

Børneliv med vokseværk
I dag har Børneliv allerede undervist mere end 10.000 børn, og de arbejder hele tiden med at udvikle og forbedre deres undervisning, så den er vedkommende og relevant.

– I Børneliv har vi fokus på at gøre vigtige emner om kroppen håndgribelige for børn. Vi fortæller fx hvad lungerne kan, hvorfor vi har dem, og hvordan man passer på dem. Det gør vi på en måde, så det er underholdende men også lærerigt, fortæller Morten Schrøder.

Siden Børneliv blev stiftet, er initiativet gået fra at være en spæd idé til en fuldvoksen uafhængig organisation inden for børnesundhedsområdet. Nu står Børneliv med et arsenal af sundhedsfaglige undervisere og frivillige, der tager ud på skolerne for at fortælle om kroppen i børnehøjde og undervise lærerne i, hvordan de kan yde førstehjælp, hvis og når behovet opstår.

 

Som ringe i vandet
I løbet af sin otte-årige rejse er Børneliv gået fra at være et lille foretagende drevet af få ildsjæle til at være helt uafhængig af enkeltpersoner. Det har været en bevidst plan fra starten at gøre organisationen uafhængig af faste nøglemedlemmer. Morten Schrøder er overbevist om, at decentralisering gør organisationen stærkere på den lange bane.

– Mange sundhedsprofessionelle har haft samme ønske om at gøre en forskel på netop dette område, og derfor er der opstået det ene frivillige initiativ efter det andet hos os. Blandt andet har en gruppe unge lægestuderende startet en Youtube-kanal til Børneliv, hvor de svarer på spørgsmål fra børn om kroppen, og hvordan den fungerer. Det er så livsbekræftende og givende at opleve, siger Morten Schrøder.

Det er primært de frivillige initiativer, der har fået Børneliv ud over rampen, og ifølge Morten Schrøder har det ikke været svært at få flere fagfæller med ombord. Tværtimod breder initiativ og engagement sig som ringe i vandet. 

 

Super samarbejde
Der sker noget helt specielt når man samarbejder, og det er Børneliv, Børnelungefonden og Lungeforeningen et godt eksempel på. Morten Schrøder har f.eks. deltaget på Lungeforeningens Familie Camps, som giver et pusterum til familier med lungesyge børn. Her er han med ude og afholde interaktive workshops for kritisk lungesyge børn og deres søskende. Det stopper dog ikke der. Han har arrangeret workshops for Lungeforeningens medarbejdere samt været en del af Lungeforeningens børnelungenetværk.

– Lungeforeningens direktør, Anne Brandt, har været en vigtig samarbejdspartner og støtte for Børneliv helt fra starten. Jeg er meget glad for Lungeforeningens og Børnelungefondens evne til at skabe synlighed omkring lungesygdomme hos børn, og netop det har bidraget til at fjerne stigma omkring lungesygdomme i skolerne, afslutter lungehelten Morten Schrøder. 

 

OM MORTEN SCHRØDER
Morten Schrøder er børnelæge på Rigshospitalet, hvor han i øjeblikket er tilknyttet neonatalafdelingen og arbejder på BørneRiget som konsulent.

Ved siden af livet som børnelæge engagerer han sig i flere frivillige projekter; bl.a. er han medlem af Børnelivs Advisory Board, deltager på Lungeforeningens Familie Camps, laver workshops, er en del af Lungeforeningens børnelungenetværk og har været faglig ekspert på kampagnen ”Luft til livet”.

Sidst opdateret: 
Tirsdag, november 8, 2022