×
×

Tilbud om gratis vaccination mod pneumokoksygdom gælder nu resten af 2022

Sidst opdateret: 
29-03-2022

I marts blev tilbuddet om gratis vaccination mod pneumokokker til visse persongruppe forlænget, så det nu gælder til udgangen af 2022. Det skete blandt andet på baggrund af flere henvendelser til Sundhedsministeriet fra Lungeforeningen, der var bekymret for at tilbuddet skulle udløbe. Derfor er der også stor tilfredshed med at programmet forlænges for resten af 2022. 

”Det er rigtig godt, at Sundhedsministeriet har valgt at forlænge tilbuddet. Vaccinationsprogrammet er vigtigt at fastholde som tilbud for de mennesker, der er mest sårbare for infektioner, de skal beskyttes mod de lungebetændelser, som er farlige for dem”, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Tilbuddet om gratis vaccination mod pneumokokker er til alle over 65 år og til visse personer under 65 år, som er i særlig høj risiko for alvorlig sygdom med pneumokokker. 

Personer i målgruppen kan blive vaccineret hos egen læge, på apoteker og på private vaccinationsklinikker. Ved tvivl om hvorvidt man tilhører målgruppen, skal man kontakte sin egen læge.

Du kan læse pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet her.

Du kan læse mere om vaccinen og om hvilke grupper under 65 år, der er omfattet af vaccinen her.

 

Fakta om bakteriel lungebetændelse (pneumokok pneumoni)
En af de hyppigste årsager til lungebetændelse er forårsaget af bakterien pneumokok.   
Alle kan få en lungebetændelse. Dog er risikoen højere hos: 
  • Svækkede ældre
  • Kroniske syge mennesker særligt mennesker med: Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL), svær astma, hjertesyge og diabetespatienter, da lungerne hos disse patienter allerede er belastede.
  • Mennesker med svækket immunforsvar
  • Mennesker med et højt alkoholforbrug 
  • Børn, især kronisk syge børn - Lungebetændelse kan hos børn forveksles med blindtarmsbetændelse
  • Mennesker, der har fået fjernet milten

Læs mere om Bakteriel lungebetændelse (pneumokok pneumoni).