×
×

Empyem

Hvordan stilles diagnosen, og hvordan behandles det?
Empyem er en slags ansamling af betændelse i lungehinderne. Det er en komplikation til en lungebetændelse og kræver næsten altid, ud over antibiotika, at der laves små kirurgiske indgreb, såsom at der anlægges et dræn ind i det hulrum, hvor betændelsen sidder. Det kan sammenlignes lidt med at ”prikke hul på en byld”.

Grunden til, at det er nødvendigt er, at antibiotika ikke virker, hvis der ikke er blodkar til det inficerede område. Inde midt i en byld eller et empyem, er der ikke blodkar, og antibiotikaen kan derfor ikke virke derinde. Derfor er det nødvendigt at prikke hul og få dræneret betændelsen. Hvis det er særligt kompliceret (sjældent), kan det være nødvendigt med avanceret enzymbehandling eller en åben operation.

 

Har du ofte lungebetændelse?
Hvis du får hyppige lungebetændelser, kan det være et tegn på, at du har en underliggende kronisk lungesygdom. Mange lungesygdomme kan udvikle sig langsomt over mange år, og vil i mange tilfælde begynde med tiltagende hoste, slimproduktion, gentagne infektioner i lungerne og åndenød.

Oplever du ovenstående symptomer, bør du gå til lægen og få lavet en lungefunktionsundersøgelse og eventuelt et røntgenbillede. Hvis symptomerne er meget generende og ikke går væk, kan det være nødvendigt at blive henvist til en lungespecialist.

 

 

Sundhedsfaglig redaktør: 
Jens Ulrik Stæhr, overlæge Lungemedicinsk Sektion, Herlev-Gentofte Hospital, og forskningslektor ved Københavns Universitet
Sidst opdateret: 
Mandag, november 30, 2020