×
×

Legionella/legionærsyge

Legionella/legionærsyge

Hvad er legionærsygdom?

Legionærsygdom er en form for lungebetændelse, der er forårsaget af bakterien Legionella pneumophila (den som elsker lunger) og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.

Legionella-bakterier kan medføre to typer sygdomme:

  1. Pontiac feber, som er en svær, kortlivet type influenza, der går over af sig selv
  2. En alvorlig type lungebetændelse kaldet legionærsygdom, som du kan læse mere om her på siden

Symptomer på legionærsygdom

Lungebetændelsen skyldes, at bakterierne inficerer makrofager (en type hvide blodceller) i lungerne. De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diaré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre.

 

Hvordan bliver man smittet?

Legionellabakterier lever i ferskvand og andre våde og fugtige miljøer. De formerer sig bedst i lunkent vand, 25 - 45º C, men kan kun dårligt overleve i vand, der er under 20 grader, og de dør i vand, der er over 50 grader.

Smitte foregår hyppigst ved indånding af små vandpartikler (aerosol) der er forurenet med legionellabakterier, smitte kan sandsynligvis også ske ved fejlsynkning af forurenet vand. Sygdommen smitter ikke fra person til person.

 

Hvordan stilles diagnosen?

En sikker diagnose kan kun stilles ved laboratorieprøver, da symptomerne ligner dem, man ser ved andre bakterielle lungebetændelser.

 

Hvordan behandles legionella/legionærsyge?

Infektionen kan ikke behandles med penicillin, men med andre antibiotika som makrolider eller flourokinoloner, der kan trænge ind i de inficerede celler. Korrekt og tidlig behandling er ofte vigtig for sygdommens prognose.

 

Legionærsygens navn

Navnet opstod, fordi bakterien første gang blev fundet i forbindelse med et massedødsfald ved et årsmøde i ‘American Legion’ (amerikanske krigsveteraner) i Philadelphia i 1977.

221 af de gamle legionærer blev syge, 34 døde. Bakterien havde spredt sig til hotellets værelser gennem et ventilationssystem.

Kilde: Statens Serum Institut