Lungefibrose

Lungefibrose er en kronisk lungesygdom. Kronisk betyder, at du skal leve med sygdommen resten af dit liv, men du kan gøre meget selv for at få et godt liv med sygdommen. En kronisk sygdom kan både være mild og svær.

Lungefibrose er en fællesbetegnelse for en række sjældne sygdomme også kaldet interstitielle lungesygdomme (ILS), som bl.a. skyldes betændelse eller dannelse af arvæv i vævet mellem alveolerne. Alveolerne er små lungeblærer, der bruges til at føre ilten fra lungerne over i blodet.

Lungefibrose rammer ca. 1500 – 2000 danskere årligt. Der findes mere end 200 forskellige former for lungefibrose og derfor varierer sygdomsforløbet meget. Der findes mindst 5 millioner tilfælde af lungefibrose på verdensplan.  

Download Lungeforeningens gratis pjece om lungefibrose

Lungeforenignen er på vej med en ny, opdateret version af pjecen er, så hold øje med www.lunge.dk/pjecer

Hvad er lungefibrose – og hvorfor opstår det?

Lungefibrose er en tilstand i lungerne, hvor der forekommer betændelse i lungevævet, eller hvor der dannes arvæv i lungevævet.

Symptomer på lungefibrose

Ved lungefibrose er nogle af de mest almindelige symptomer karakteriseret ved åndenød ved anstrengelse, hoste og vejrtrækningsproblemer.

Forskellige typer af lungefibrose

Der findes forskellige former for lungefibrose. Nogle rammer oftere mænd, andre rammer oftere kvinder. Nogle er arvelige, mens andre forekommer som reaktion på ens omgivelser. Der findes sjældne former, som er svære at kurerer og så findes der nogle, som er nemmere at behandle.

Danmarks Lungefibrosenetværk

Lungefibrosenetværkets hensigt er at samle og dele viden omkring sygdommen Lungefibrose.

Rådgivning

Lungeforeningens lungerådgivere sidder klar til at hjælpe dig med faglig rådgivning om lungesygdomme, motion, rygestop, mad og meget mere.

Behandling af lungefibrose

For at du kan komme i den rigtige behandling, skal lægen: Identificere skadeligt organisk stof som fx metalstøv, asbest, bestråling eller visse former for medicin, undersøge om der er tegn på betændelse eller arvævsdannelse i lungerne og vurdere om det er nødvendigt at sætte dig i behandling.

Hvad kan du selv gøre?

De forskellige former og indvirkningen på patienterne er meget individuel. Der findes ting man selv kan gøre, for at forbedre ens liv med sygdommen.

Diagnosticering

Det kan være svært at diagnosticere lungefibrose, da mange af symptomerne kan være tegn på andre sygdomme.

Bliv medlem

Som medlem i Lungeforeningen får du adgang til netværk med træning og sociale aktiviteter, rådgivning, viden og meget mere.