×
×

Højopløselige scanningsbilleder kan forbedre diagnostik af lungefibrose

Sidst opdateret: 
13-04-2022

En ny type scanner med en ti gange ­højere opløsning end hidtil giver håb om forbedret diagnostik af leddegigtpatienter med lungefibrose.

En ny type scanner, som for nylig er taget i brug på Herlev og Gentofte Hospital, kan få stor betydning for radiologernes mulighed for at identificere leddegigtpatienter med den sjældne lungefibrose PF-ILS, progressiv fibrotisk interstitiel lungesygdom.

Scanneren giver lægerne adgang til mange informationer, de ikke havde før, og lægerne håber, at de med scanneren kan få et bedre og tidligere billede af, hvad det er for en type forandringer, der er i patientens lunger. Scanningsbillederne vil kunne vise en forskel mellem inflammatoriske forandringer, som relativt let kan behandles, eller om det er reel fibrosering lægerne kigger på. 

På sigt håber lægerne, at de kan bruge scanneren til at lave en avanceret form for undersøgelse, hvor de ved at lade patienten indånde en gasart, samtidig med at vi giver kontrast, kan få et indtryk af, hvordan luften kommer rundt i lungerne, og hvordan blodforsyningen er. Det er interessant i forhold til patienter med lungefibrose, fordi der er en sammenhæng mellem karforsyningen og den lungefibrose, der er i lungevævet. Med scanneren vil lægerne få et præcist billede af, hvor i lungen det fibroserede lungevæv er lokaliseret.

Den nye behandling glæder Lungeforeningen.

”Vi ser i den grad frem til den forbedrede diagnostik af lungefibrose, som i den grad giver fornyet håb om mere effektiv udredning og mulighed for behandling for leddegigtpatienter med lungefibrose. Desværre ved vi, at leddegigtpatienter, der også får diagnosen lungefibrose, ofte har været gennem et urimelig langstrakt og en kompliceret udredning. Derfor skal vi blive bedre til tidlig opsporing, sikker diagnostik og så den rette behandling for lungepatienter i Danmark, og her kan den nye scanner være et skridt på vejen”, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Læs hele artiklen (bag login) fra Dagens Medicin her.

Læs også Lungeforeningens råd og viden om lungefibrose her.

Læs om den lange ventetid for IPF-patienter her