×
×

Behandling af IPF

Har du IPF, kan det være relevant med anti-fibrosebehandling og med symptomdæmpende behandling. For nogle kan lungetransplantation komme på tale. Får du en forværring af din sygdom skal den behandles, men du kan også gøre noget for at forebygge forværringer. Det kan du læse om her på siden.

 

Anti-fibrosebehandling

Denne behandling virker ved, at bremse udviklingen af arvævsdannelse i dine lunger og dermed faldet i lungefunktion. Behandlingen kan dog ikke kurere sygdommen eller fjerne allerede dannet arvæv. Medicinen gives primært til patienter med mild til moderat IPF.

Mange får bivirkninger i form af kvalme, nedsat appetit, træthed, diarre samt udslæt og lysfølsomhed, men for de fleste er disse bivirkninger milde, forbigående og dosisafhængige. Hvis du oplever bivirkninger, er det derfor vigtigt, at du taler min din læge og sygeplejerske på lungeambulatoriet, da de vil forsøge at hjælpe dig med at få færre bivirkninger. Anti-fibrosebehandling er en specialistopgave, som kun foregår på universitetshospitalerne.

Læs om hverdagslivet med IPF

Få gode råd til hvordan du får mere energi i hverdagen med en lungesygdom

 

Symptomdæmpende behandling

Symptomdæmpende behandling er en fællesbetegnelse for behandling, der mindsker og lindrer symptomerne ved IPF. Behandlingen påbegyndes allerede i starten af sygdomsforløbet og behandlingen vælges ud fra dine behov og ønsker, samt sygdommens sværhedsgrad og forløb. Symptomdæmpende behandling kaldes også pallierende eller understøttende behandling.  

 

Hoste

Hoste kan være svært at behandle. Du kan forsøge dig med håndkøbsmedicin mod hoste, selvom det har begrænset effekt. Din læge kan også at udskrive recept på kodein-tabletter, som er et morfinlignende stof, der dæmper hosterefleksen.

Hvis du døjer med slim, kan du forsøge med slimløsende medicin, men det har også ofte begrænset effekt. Mange har god effekt af fysisk træning. En særlig hosteteknik kaldet stødeteknik, kan hjælpe nogle. Det er fysioterapeuter, der vejleder i hosteteknikken.

 

Iltbehandling

Iltbehandling (også kaldet ilttilskud) anbefales, hvis din iltmætning (dvs. iltindholdet i blodet) er for lav. Iltbehandlingen kan mindske fornemmelsen af åndenød og træthed kan give en bedre nattesøvn samt bedre hukommelse, koncentrationsevne og fysisk udholdenhed.

Nogle patienter oplever bedst effekt af ilttilskud under anstrengelse (f.eks. ved træning), mens andre anbefales at benytte det hele døgnet.

 

Prednisolon

Prednisolon er et binyrebarkhormon, som i små doser kan forbedre appetitten og energiniveauet og, hos nogle, mindske hosten.

 

Mavesyredæmpende behandling

Mange med IPF har sure opstød og halsbrand samt sviende og brændende fornemmelse i maven. Mavesyredæmpende medicin kan reducere symptomerne.

 

Morfin

Morfin, både som tabletter og som dråber, benyttes til at lindre oplevelsen af åndenød.

 

Lungerehabilitering

Lungerehabilitering består af fysisk træning, fysioterapi og evt. undervisning i hvordan du bedre kan håndtere din hverdag med din lungesygdom. Træning anbefales til alle med IPF. Det kan være anstrengende og hårdt at begynde at træne, og du vil sikkert også blive meget forpustet. Det er vigtigt at huske, at lungerne ikke tager skade af at blive brugt, og hverken anstrengelse eller åndenød forværrer din lungesygdom. Tværtimod er det oftest meget værre at være inaktiv, idet musklerne hurtigt mister deres styrke, og du dermed nemmere bliver forpustet ved mindre anstrengelse, selvom din lungesygdom ikke er forværret.

Læs mere om træning og rehabilitering

 

Rygestop

Rygning er ikke sundt for nogen, og slet ikke hvis du har IPF. Der er mange fordele ved rygestop. F.eks. vil du få bedre iltning af dit blod, lavere blodtryk og roligere hjerte rytme, hvilket øger din fysiske udholdenhed og nedsætter følelsen af åndenød, samt sikre den mest optimale effekt af din medicinske behandling. Der findes mange veje til et rygestop. Det første og vigtigste skridt er, at du beslutter dig for, at det er det, du vil. Tal med din læge om hjælp til rygestop.

Læs mere og få hjælp til at stoppe med at ryge.  

 

Lungetransplantation

I nogle tilfælde kan lungetransplantation være en behandlingsmulighed, hvis lægerne vurderer, at du har en forventet restlevetid på mindre end 2 år og vurderes egnet til transplantation. En lungetransplantation betyder, at en person får én eller to lunger skiftet. Formålet med lungetransplantation er at forlænge levetiden. Din læge vil overveje, om lungetransplantation er en mulighed, når du oplever åndenød, får nedsat bevægelighed, behov for ilttilskud, et lavt iltindhold i blodet samt hastigt faldende lungefunktionsværdier over måneder. Der udføres ca. 30 lungetransplantationer årligt.

Læs mere om lungetransplantation

 

Forebyggelse og behandling af akut forværring

En akut forværring (også kaldet akut eksacerbation) i IPF er en alvorlig tilstand som er karakteriseret ved tiltagende åndenød, dårligere iltmætning og nye forandringer på røntgen eller skanning af lungerne over kort tid (4 uger). Akutte forværringer kan udløses af infektioner med både virus og bakterier. Det er derfor vigtigt, at du henvender dig hurtigt til din læge, hvis du oplever tegn på lungeinfektion.

Der findes desværre ikke en effektiv specifik behandling, men en akut forværring behandles oftest med kortvarige, men store doser binyrebarkhormon og antibiotika.

 

Antibiotika

Hvis du har tendens til at få hyppige infektioner, kan det være en fordel at have antibiotika liggende derhjemme. Brugen af antibiotika bør aftales med din praktiserende læge eller lægen på hospitalet.

 

Vaccination

Man anbefaler influenza- og covid-vaccination til alle patienter med kronisk lungesygdom – også til mennesker med IPF. Vaccination mod lungebetændelse (også kaldet pneumokokvaccination) anbefales også. Tal med din læge om dette. Vaccinationer foregår hos din praktiserende læge.

Læs mere om vaccinationer