Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF)

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF)
Printer-friendly version

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF)

IPF er den mest sete type lungefibrose. Idiopatisk betyder, at man ikke kender årsagen til sygdommen.

Når man har IPF, sker der en stigende dannelse af arvæv i lungerne, uden at der forudgående har været betændelse i lungerne først. Mængden af arvæv bliver større med tiden og forsvinder ikke igen. Der dannes arvæv, og det raske lungevæv nedbrydes, så iltoptagelsen til kroppen tilsvarende nedsættes. Prognosen for sygdommen er dårligere end for andre typer af lungefibrose.

Mænd rammes oftere end kvinder. Sygdommen begynder typisk efter 50 – 60 års alderen. Mange personer med IPF er tidligere rygere.

Symptomerne på IPF er tør hoste og åndenød ved fysisk anstrengelse. Det bliver værre med årene – på trods af behandlingen. Derudover får 50 % forstørrede fingerspidser og negle.

Ved mange former for lungefibrose kendes årsagen ikke, men der findes en lang række kendte årsager til lungefibrose. Se gerne de forskellige årsager under de respektive former.

Hvis de [lægerne] kunne have sagt, ’det kommer sig af det her og det her’, så havde man ligesom kunnet forholde sig til noget, men.. Jeg får bare at vide ’du har lungefibrose, men vi ved ikke hvorfor’. Så det der med at sige, at det er folk der arbejder med det og det, eller gør det og det.. det kan man ikke, og derfor har jeg meget svært ved at placere hvorfor.. Det er nærmest umuligt synes jeg. Jeg vil bare gerne have noget, der giver mening, at ’det er fordi at…’. Jeg ville gerne læse mig frem til en årsag, men det findes jo ikke.

Mette, diagnose i 2012

Citatet stammer fra rapporten "Det usikre liv med IPF - IPF-patienters sygdomsforløb og hverdag", som er udarbejdet af Lungeforeningen.

Læs også Et usikkert liv med lungesygdommen IPF


I behandlingen er det vigtigt at få arvævsdannelsen bremset. Man forsøger at mindske progression med medicinsk behandling, men kan ikke kurere sygdommen. Du kan læse mere om behandling af lungefibrose her

Læs historien om Lærke, som har IPF, og har fået foretaget en dobbelt lungetransplantation (to nye lunger).

Kategori: