×
×

Symptomer på IPF

Har du IPF oplever du typisk åndenød, hoste og træthed. Nogle oplever også svimmelhed, vægttab, smerter i brystkassen og angst.

Ikke alle oplever alle symptomer, og nogle har slet ingen symptomer, når sygdommen starter. Mange patienter kommer først sent til lægen med deres symptomer, fordi de tror, at åndenøden skyldes, at de er blevet ældre eller er kommet i dårlig form. Men det er vigtigt, at du går til lægen, hvis du oplever hoste og åndenød i mere end tre uger.

I nogle tilfælde udebliver symptomerne helt, indtil sygdommen er væsentlig fremskreden.

 

Åndenød

Åndenøden starter oftest langsomt og snigende med tiltagende stakåndethed og hoste ved svær fysisk anstrengelse. Efterhånden som sygdommen skrider frem, opstår åndenøden og hosten ved mindre og mindre anstrengelse. Måske tror du i starten, at åndenøden skyldes alder, dårlig kondition eller tidligere tobaksrygning og går derfor først til lægen længe efter, at symptomerne er begyndt.

 

Hoste

Måske har du en vedvarende tør hoste, der ofte forværres ved anstrengelse eller tale, eller du har måske hoste med sejt slim. Hosten er for de fleste værre om dagen end om natten og kan påvirke din fysiske, mentale og sociale tilstand.

 

Træthed og udmattelse

En følelse af altoverskyggende træthed og udmattelse kan være et problem for nogle. En af årsagerne kan være nedsat iltindhold i blodet. Andre årsager er sygdommen i sig selv eller evt. behandlingen. Trætheden kan være så udtalt, at selv almindelige dagligdags opgaver kan føles som en udfordring og tære på kræfterne både fysisk og mentalt.

Få råd og hjælp til, hvordan du får mere energi i hverdagen med en lungesygdom 

 

Trommestikfingre og urglasnegle

Nogle oplever ændring af deres fingre og tæer med udvikling af såkaldte trommestikfingre, hvor det yderste led på fingrene bliver bredere, og urglasnegle, hvor neglene bliver store og hvælvede. Disse forandringer kan starte flere år før lungesymptomerne.

 

Depression

Depression påvirker mange med IPF. Heldigvis kan en depression behandles, når først den er opdaget. Tegn på depression er bl.a. en følelse af håbløshed og pessimisme, skyldfølelse, hjælpeløshed, irritabilitet og vrede, tristhed og ængstelse, manglende interesse i vanlige aktiviteter og fritidsinteresser, nedsat sexlyst, langsommere tale, problemer med koncentration, hukommelse og beslutningstagen, og søvnforstyrrelser.

Tal med din læge, hvis du oplever disse symptomer.

Læs mere om depression og lungesygdom

 

Forstyrret søvn og søvnapnø

Mange med IPF oplever søvnproblemer. Søvnforstyrrelserne kan forværre trætheden. Det er ikke normalt at have åndenød om natten ved IPF. Hvis du pludselig begynder at have natlig åndenød, skal du kontakte din læge, da det kan være tegn på hjerteproblemer, lungeinfektioner, akut forværring af sygdommen eller søvnapnø.

Hvis du vågner ofte, snorker, er træt og føler, at du aldrig er udhvilet, eller måske nemt falder i søvn foran fjernsyn eller avis, kan det være tegn på søvnapnø. Søvnapnø er, når du holder op med at trække vejret, mens du sover. Søvnapnø medfører dårlig søvnkvalitet og træthed om dagen. Søvnapnø kan behandles.

Læs mere om søvnapnø og behandling

Læs om behandling af IPF