×
×

Astma hos elitesvømmere

Elitesvømmere har næsten dobbelt så ofte astmadiagnoser eller astmalignende symptomer, end mennesker der ikke dyrker svømning på eliteplan. Det viser ny svensk forskning.

- Når man i svømmehaller renser vandet ved hjælp af klor, sker der en reaktion mellem kloren og de organiske materialer som for eksempel urin, der er i vandet, og det skaber blandt andet stoffet trichloramin, som har en skadelig virkning på slimhinden i luftvejene. Det, mener vi, kan være én af årsagerne til den øgede hyppighed af astma, vi ser hos elitesvømmerne, siger Kerstin Romberg, der er ansat ved afdeling for lungemedicin og allergologi på Lunds Universitet i Sverige.

Hyperventilation og mange timers træning

Ifølge de svenske forskere bør forældre ikke være bange for at sende deres børn i svømmehallen. Det er først ved længere tids eksponering, at det kan gå hen og blive et problem.

-De svømmere, jeg har undersøgt, træner gennemsnitligt 18 timer om ugen og hyperventilerer en stor del af tiden. Svømmerne hyperventilerer meget i forbindelse med træning og konkurrence, så hvor man i hvile måske indånder 6 liter ilt pr. minut, så kan svømmerne i kortere perioder indånde op til 200 liter pr. minut, og så udsætter du jo dine slimhinder og luftvejene for omgivelserne i en meget højere grad, siger Kerstin Romberg.

Læs hele artiklen "Svømmehallers luft kan udløse astma hos elitesvømmere" på Videnskab.dk

Læs Danmarksmester i enerkajak, Henriette Engel Hansens, historie: Uden medicin kunne jeg ikke konkurrere på eliteplan!

Hvad er astma – hvordan opstår det?