×
×

Bent: Mit fantastiske liv med KOL

Pressemeddelelse udsendt af Randers Kommune i samarbejde med Lungeforeningen:

”Nej, gå I bare – jeg bliver herhjemme,” sagde Bent og følte afmagten overmande sig igen. Endnu værre var de vågne nætter, hvor angsten langsomt strammede sit greb om ham, mens den hviskede ”Du kan ikke få luft – nu er det snart slut for dig…” Sådan var Bent Dichmanns liv, før han tog kampen op og tog magten fra KOL.

Bent Dichmann er i dag en smilende, livsglad og stærk ung mand på 75 år, som cykler cirka 10 kilometer om dagen og træner i fitnesscenter tre gange om ugen.

Ifølge Lungeforeningen lever op mod 200.000 danskere med sygdommen KOL uden at vide det, og de mister dermed chancen for at få den viden og foretage de livsstilsændringer, der skal til for at få det bedre.

”Det viser sig ofte, at man har været syg i mange år, inden diagnosen KOL bliver stillet. Og det kan være svært at finde energien til at gøre alle de rigtige ting, hvis man først får diagnosen, når sygdommen er så fremskreden, at man allerede har mistet en stor del af sin lungefunktion,” fortæller direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Bent Dichmann har KOL i svær grad og har kun cirka 38 procent af sin lungefunktion tilbage, men han har taget en beslutning om, at KOL ikke skal have lov til at styre hans liv.

Afmagt

”Jeg blev sat tilbage – uanset, hvad jeg ønskede at lave, kunne jeg ikke gennemføre det,” fortæller Bent Dichmann om den tid, hvor han stadig var meget hæmmet af sin KOL, selvom han både var holdt op med at ryge og fik tre forskellige typer inhalationsmedicin.

Bent har en fortid som kompagnichef i hjemmeværnet i mere end 20 år bag sig, og han var vant til at leve et aktivt liv med masser af friluftsliv – blandt andet med en årlig kanotur på Gudenåen med familien. Og langsomt måtte han give det hele op, da KOL tog vejret fra ham.

”Det var rent ud sagt en følelse af afmagt,” husker Bent om tiden, før det lykkedes ham at vende udviklingen.

”Det er desværre helt normalt, at KOL-patienter oplever, at sygdommen langsomt og snigende fratager dem lysten og energien til fysisk aktivitet. De kan ikke længere bevæge sig ubesværet, er bundet til hjemmet, føler sig isoleret – og har derfor en dårlig livskvalitet,” forklarer Anne Brandt.

En åbenbaring af viden

For seks år siden lykkedes det for Bent at sætte gang i den bevægelse, der i løbet af ganske kort tid gav hans liv en positiv drejning på 360 grader – han startede på et KOL rehabiliteringshold på Randers Sundhedscenter.

”Det er det bedste, der nogensinde er sket for mig. Det var som om, der stod en engel foran mig og sagde; her er dit nye liv,” siger Bent og breder armene ud som for at illustrere englens invitation.

Det, der især gjorde forskellen for Bent, var at få den viden om lungernes funktioner, der gjorde ham i stand til at overkomme angsten for kvælning.

”Jeg lærte for det første, at jeg altid kan få vejret, selvom det kan føles som om luftvejene lukkes af,” fortæller Bent, som i den forbindelse også fik tillært sig teknikker, der gjorde det lettere for ham at få styr på vejrtrækningen.

Kondi og fysik skal i top

På KOL rehabiliteringsholdet på Randers Sundhedscenter fik Bent Dichmann sin grundtræning på plads og fik dermed en smagsprøve på, hvor stor en positiv forskel formen kan gøre, når man har KOL. Han tog derfor opfordringen om forsat at leve et aktivt liv meget alvorligt og startede med at give sig selv en cykel i 70års fødselsdagsgave.

”Jeg cykler i næsten al slags vejr, og det lykkedes mig også at deltage i et cykelløb langs Gudenåen fra Randers til Silkeborg,” fortæller Bent, som med rette er ovenud tilfreds med præstationen, selvom han kom i mål som den sidste – tyve minutter efter den sidste børnefamilie. Derudover har han trænet muskulaturen omkring mave og lunger op i en sådan grad, at det gør en mærkbar forskel, når han trækker vejret.

”Den tabte lungefunktion er jo desværre ikke til at ændre på, og derfor er det alfa og omega at kroppen er optimal til at udnytte den ilt lungerne kan tilføre,” fortæller fysioterapeut Tina Bruhn, som har haft Bent i rehabilitering i Randers Sundhedscenter.

”Bent er en af dem, der efterhånden har så godt et kendskab til sin sygdom, at han ved, hvad der skal til for at nå de mål, han sætter sig. Han er præget af en accept af at være en mand med KOL, og det stopper ikke ham med at gøre det, han elsker,” understreger Tina Bruhn.

Tag kampen op!

Bent lever i dag et liv, som efter hans egen mening er fantastisk rigt. Han understreger, at sygdommen præsenterer en daglig udfordring, men at den ikke længere sætter begrænsninger for, hvordan han lever sit liv.

”Det er ikke en sygdom, jeg ønsker for nogen, men har man den, så er det bare at tage kampen op!” understreger Bent og tilføjer, at han kan gennemføre alt det, han har lyst til, når det bare foregår på hans egne præmisser.

”Bent historie viser, at man kan meget mere, end man tror, hvis bare man er velbehandlet og passer sin fysiske træning. Det nytter noget at gøre noget, og alt for mange lungepatienter ved desværre ikke, hvor meget den vedholdende fysiske træning kan gøre for deres liv med KOL. Derfor er Bents historie så vigtig at få fortalt,” siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, og Bent Dichmann fortæller den gerne for at slå sin vigtigste pointe fast:

”Lader man KOL få overtaget, så snyder man sig selv for et meningsfyldt liv,” fastslår Bent.

Læs om KOL