×
×

Dansk ilt-robot hjælper Covid-19-patienter

Sidst opdateret: 
30-03-2020

På flere af landets intensivafdelinger indlægges patienter med COVID-19. Iltbehandling skal forhindre, at patienternes lunger bliver så væskefyldte og dårlige, at de ender i en landets 1.060 respiratorer. Sundhedspersonalet måler iltmængden i blodet og tilpasser manuelt ilttilførslen fra iltapparater op til 60 gange om dagen.  Den danske ilt-robot O2-matic skal være med til at optimere behandlingen og spare sundhedspersonalet for dyrebar tid, der kan frigives til kerneopgaver. 

- Det er fantastisk, at effektiv dansk teknologi kan blive implementeret nu, hvor der er ekstra stort pres på lunge- og intensivafdelinger. Sikker og tryg behandling er altafgørende, og så er det glædeligt, at O2-matic kan være med til at aflaste sundhedspersonalet i en meget svær tid, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.  

Iltbehandlingen skal forhindre, at patienter med COVID-19s lunger bliver så væskefyldte og dårlige, at de ender i en landets 1.060 respiratorer. Iltbehandlingen er ekstra tidskrævende, fordi sundhedspersonalet hver gang også bruger dyrebar tid på at iføre sig udstyr og tage nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, når de skal ind til patienterne.​ Her kan iltrobotten O2-matic gøre en kæmpe forskel. Hvert sekund justerer og optimerer ilt-robotten nemlig selv den iltmængde, patienterne skal have fra det tilkoblede iltapparat, så sundhedspersonalet ikke selv skal gøre det.

- Jeg ved, at den patient, der ligger bag den lukkede dør, får den mest optimale iltbehandling, og det betyder noget for min faglighed, men samtidig er der en masse andre opgaver, jeg hjælper patienterne med, som jeg får frigivet tid til, siger Charlotte Sandau, specialsygeplejerske på Hvidovre Hospital.


Udviklet til lungesygdomme
Ilt-robotten O2-matic er oprindeligt ikke udviklet til at behandle patienter med Covid-19. Gennem flere år har Hvidovre Hospital og O2Matic nemlig udviklet robotterne til at behandle patienter med forskellige lungesygdomme som for eksempel KOL.

- Vi havde ikke tænkt over, at vores robot kunne hjælpe i sådan et tilfælde som en pandemi, men det er bare glædeligt, at vi har noget, der kan hjælpe i sådan en situation, lyder det fra Okan Görgen, administrerende direktør i O2Matic.

I Region Hovedstaden så man hurtigt, hvordan ilt-robotterne hjalp patienterne med Covid-19 og samtidig aflastede sundhedspersonalet, så regionen bestilte straks 40 nye robotter til regionens andre hospitaler.


Fakta om O2matic

  • Iltrobotten O2matic blev godkendt til hospitalsbrug i begyndelsen af 2019.
  • Fremadrettet kan O2matic sikre, at indlagte patienter med KOL konstant får den mængde ilt, de har behov for, når de er indlagt med en forværring.
  • Via en klemme på patientens finger holder robotten øje med iltmætningen og giver automatisk mere eller mindre ilt.
  • Robotten har en alarmfunktion, så personalet bliver tilkaldt, hvis der sker ændringer.
  • Mens O2matic til hospitalsbrug allerede har fået sin CEgodkendelse, arbejder forskerne videre på en model til hjemmebrug.
  • I februar 2020 modtog holdet bag robotten Innovationsfondens "Grand Solutions Prisen 2020", som gives for excellent strategisk forskning, der har fokus på løsning af samfundsmæssige vigtige udfordringer.

Læs også Dansk iltrobot vinder "Grand Solutions Prisen 2020"

Læs Robotter sat ind i corona-kampen på sygehusene: Giver tiltrængt hjælp til presset personale på Dr.dk