×
×

Dansk rekord i KOL-dødsfald

Berlingske, mandag 17. februar 2014:

København har rekord i KOL-dødsfald

Danmark og især København er det sted i Vesteuropa, hvor forholdsvis flest mennesker dør af den frygtede sygdom kronisk obstruktiv lungelidelse, KOL, viser ny rapport. Patientforening vil have en national lungeplan, skriver Berlingske i dag.

En høj andel af rygere og ringe hjælp til især socialt dårligt stillede danskere bidrager til, at dødeligheden i Danmark er mere end dobbelt så høj som gennemsnittet i hele EU.

Næsten fem gange flere danskere end svenskere dør af KOL, og kun Kasakhstan overgår de danske tal.

Det fremgår af en ny folkesundhedsrapport fra Københavns Kommune, der får Lungeforeningen til at slå alarm og kræve, at der udarbejdes en national lungeplan, som skal rette op på den nedslående bundplacering.

- Det er rystende og pinligt, at vi med vores i øvrigt udmærkede sundhedssystem ikke har fået løst dette problem. Men der er simpelthen ikke fokus på KOL herhjemme på samme måde som med kræft- og hjertelidelser, hvor flere handlingsplaner har ført til en markant øget indsats. Der er helt klart brug for det samme på lungeområdet, udtaler bestyrelsesformand for Lungeforeningen, Johannes Flensted-Jensen, til Berlingske.

Læs hele artiklen "København har rekord i KOL-dødsfald" fra 17. februar 2014 på b.dk
Læs sundhedsminister Nick Hækkerups udmelding i artiklen "Der er hjælp på vej til alle KOL-syge" fra 17. februar 2014 på b.dk
Læs artiklen "Sådan vil politikerne give KOL-syge hjælp" fra 17. februar 2014  på b.dk

Hør interview på Radio 24syv af bestyrelsesformand i Lungeforeningen, Johannes Flensted-Jensen (ca. 8.20 min. inde i udsendelsen) samt i P4 radioavisen her (P4 København mandag 17. februar 2014)

Se indslaget Rekord i KOL-dødsfald på TV Lorry sendt 17. februar 2014, kl. 19.30 med direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, og sundhedsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF).

Efter en længerevarende lungebetændelse fik Uffe Graack konstateret KOL. Læs hans personlige historie om KOL og rygestop i artiklen "Du er en idiot, hvis du tænder en smøg" fra 17. februar 2014 på b.dk

Læs om KOL
Læs om hjælp til rygestop