×
×

Danskerne hjælper med at kortlægge omfang af coronasmitte

Sidst opdateret: 
03-04-2020

Danskernes lyst til at hjælpe sundhedsmyndighederne med at kortlægge omfanget af coronasmitte i landet er tilsyneladende stor. Over 492.000 facebookbrugere er på kun syv dage blevet medlem af gruppen ’Danmarks mørketal – Covid–19 (Corona)’, hvor man via et spørgeskema opfordres til at indberette oplysninger om, hvordan ens helbredstilstand har været den seneste tid, blandt andet om man har hostet eller haft feber.

Det glæder Henrik Vincentz, der er næstformand i Lungeforeningen og direktør i James Lind Institute, der driver patientfællesskabet, Forskningspanelet i Danmark. Han har indgået et samarbejde med administratorerne af facebookgruppen 'Danmarks mørketal Covid-19 (Corona)' for at sikre, at danskernes sundhedsdata bliver indsamlet på en sikker måde. Konkret er dataindsamlingen flyttet ud af Facebook og over på en side med en krypteret linje.

Som næstformand i Lungeforeningen har Henrik Vincentz løbende kontakt med både mennesker, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Det er en del af motivationen for at indgå et samarbejde med facebookgruppen.

- For de mennesker kan det få fatale konsekvenser at blive smittet. Jeg taler også med forældre til lungesyge børn. De er så angste, fordi de ikke kender til omfanget af den her epidemi«, siger han og tilføjer:

- Det tager tre minutter at udfylde spørgeskemaet. Med en lille indsats kan man gøre en stor forskel.

Sundhedsmyndighederne ønsker at samarbejde

- Vi håber, at vi kan kanalisere de data, der er blevet indsamlet over i et mere professionelt og officielt system. Men der er noget jura og nogle aftaler, der skal være i orden først, men vi gør det så hurtigt, vi overhovedet kan, lød det fra Steen Ethelberg, der er afsnitsleder ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse under Statens Serum Institut.

Læs mere på Politikens hjemmeside På under et døgn er antallet af danskere, som afleverer deres mørketal, fordoblet