×
×

Danskernes rygning flytter udendørs

Pressemeddelelse fra Lungeforeningen:

Rygning foregår i højere og højere grad ude i den friske luft. På langt de fleste arbejdspladser og i vores hjem ryges der ikke længere inden døre. Det viser en helt ny undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen står bag.

En ny norm for rygning har fået et godt tag i danskerne.  Rygning er flyttet uden for husene, hvad enten det drejer sig om hjem, arbejdsplads eller uddannelsesinstitution. 69 procent angiver, at der aldrig ryges indendørs i deres eget hjem. Det betyder, at der i dag næsten er lige så mange, der har et røgfrit hjem som en indendørs røgfri arbejdsplads (81 procent). Blandt de uddannelsessøgende angiver 92 procent, at rygning ikke finder sted inden døre på deres uddannelsesinstitution.

Hvis rygerne, selv kunne bestemme, hvor de ville ryge, når de var på arbejde, så ville 52 procent vælge at ryge udendørs. Og overraskende nok svarer 24 procent af dem, der ryger, at de slet ikke ville ryge på arbejde.

Også i privatsfæren er indendørs rygning på retur. 37 procent af rygerne oplyser, at der aldrig bliver røget indendørs i deres eget hjem. Ifølge undersøgelsen undlader 93 procent enten helt at ryge eller går udendørs og ryger, hvis de er på besøg i et hjem, hvor der ikke bliver røget. Hvis rygerne har besøg i eget hjem af gæster, der ikke ryger, vælger 69 procent enten at gå ud eller undlader helt at ryge.

Lungeforeningen glæder sig over, at mange hjem og arbejdspladser nu er blevet røgfri, og ser det som at vi er i en stadig udvikling mod røgfrihed.

-Når mange af rygerne i undersøgelsen svarer, at de ville vælge at ryge udendørs, viser det, at de tager hensyn til ikke-rygerne og ønsker røgfrihed i eget miljø. Samtidig ved vi fra en række undersøgelser, at næsten 70 % af daglig-rygerne har planer om at holde op. Derfor er det vigtigt fortsat at sætte ind og yde hjælp til røgfrihed for de mange, som ønsker det, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Ifølge undersøgelsen er det 22 procent af befolkningen, der ryger tobak. 17 procent ryger dagligt og 5 procent ryger en gang i mellem.

For yderligere oplysninger kontakt:

Birgitte Lenstrup, PR- og kommunikationschef, Lungeforeningen, bsl@lunge.dk, 22 56 65 15.

Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen i ugerne 37, 37 og 38 i 2013. Et repræsentativt udsnit af befolkningen (15 år+) på 5026 personer har deltaget i undersøgelsen.

Relaterede links

Pressemeddelelse fra Hjerteforeningen

Pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse

Pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen

Forbud mod rygning ved busstoppestedet

Ny rygevaneundersøgelse: Danskerne foretrækker et hjem uden tobaksrøg

Årlig undersøgelse om rygning

 

Fakta om rygning
De positive virkninger ved rygestop:

Rygestop giver et længere liv
Stopper man som 30 år lever man 10 år længere, end hvis man havde fortsat med at ryge.
Stopper man som 40 år lever man 9 år længere.
Stopper man som 50 år lever man 6 år længere.
Stopper man som 60 år lever man 3 år længere.

Uanset hvor gammel man er, når man holder op med at ryge, er der sundhedsmæssige gevinster at hente!

Du ældes hurtigere
En sammenligning mellem enæggede tvillinger, hvor den ene røg og den anden var ikke-ryger, har vist, at man ældes 18 procent hurtigere for hvert år, man ryger. Det giver sig blandt andet synligt udslag ved, at kroppen efter en længere årrækkes rygning både vil se 5 -10 år ældre ud, og at man i ung alder vil få sygdomme, som fx kræft, KOL og hjertesygdom, der hører alderdommen til.

Kilde: Overlæge Charlotta Pisinger og Lungeforeningen - www.lunge.dk