×
×

Det er ikke din skyld

"KOL-patienter pulser videre. Omkring 40 % af de danskere, der lider af lungesygdommen KOL, fortsætter med at ryge. Det er et kæmpe problem, mener Lungeforeningen".

Sådan skriver eb.dk søndag 19. april 2014 fulgt op af et større tema om selvforskyldt sygdom og prioriteringer i sundhedsvæsenet under titlen "Ingen kvaler -staten betaler" i Ekstrabladet 20. april 2014.

I artiklen udtaler forskellige eksperter og politikere sig om, hvorvidt det er ".. fair at alle er med til at betale for selvforskyldte sygdomme". Eller om samfundet burde fritages for at forsøge at adressere den type problemstillinger.

Sæt spørgsmålstegen ved "selvforskyldt"

En del af de interviewede sætter i artiklen spørgsmålstegn ved om sygdom nogensinde kan opfattes som "selvforskyldt", fx formand for Det Etiske Råd, Jacob Birkler:

- Vi har jo et grundlæggende princip i Danmark om, at der er lige adgang for alle. Så hvis man som tyv skærer sig på glasruden på vej ind i hjemmet, så behandler vi alligevel. Så selv om du har røget smøger hele livet, så behandler vi alligevel. Begynder man at tale om selvforskyldte sygdomme, så rokker man altså ved nogle meget grundlæggende principper i velfærdssamfundet, udtaler Jacob Birkler i artiklen.

Hos Lungeforeningen mener vi ikke, at KOL-patienter selv er skyld i sygdommen, som i ca. 85 pct. af tilfældene kommer af tobak.

– Langt de fleste rygere er startet og blevet afhængige, før de blev myndige, og alene derfor er der tale om et samfundsansvar, siger Lungeforeningens egen projektleder på tobaksområdet Mette Gry Münchow i artiklen. Hun tager stærkt afstand fra tanken om, at rygende KOL-patienter er skyld i deres egen sygdom.

Mange vil gerne stoppe, men lykkes ikke

I Lungeforeningen ved vi bl.a. gennem vores rådgivning , at mange vil gerne stoppe, men kan ikke komme ud af deres afhængighed og har brug for mere og anden hjælp, end den der hidtil har været til rådighed. Derfor har Lungeforeningen bl.a. startet et nyt projekt, sammen med Københavns Kommune, som skal gøre flere KOL-patienter til ikke-rygere.

Ifølge lungeprofessor Peter Lange, som også er interviewet i artikelen, bør det gøres meget mere besværligt at ryge. Det skal være dyrt, og det skal være svært at finde et sted, hvor du faktisk må ryge.

Det bakker Lungeforeningen op om. Den hurtigste vej til færre KOL-patienter er helt klart røgfrihed og hvad angår rygelovgivning kan den med fordel gøres meget mere restriktiv end den er i dag. Der skal dog også sættes ind for at finde KOL-patienterne i tide, så de kan få hjælp i form af flere og varierede rygestoptilbud.

Læs artiklen "KOL-patienter pulser videre" gratis på eb.dk
Læs artiklen "Selvforskyldt sygdom? Ingen kvaler, staten betaler" på eb.dk hvis du er abonnent

Læs om KOL
Læs om hjælp til røgfrihed